Foto Stad Mechelen.

Foto Stad Mechelen.

De nieuwe plannen voor het Mechels stadspaleis Hotel Van der Gracht de Rommerswael zijn bekend gemaakt. Hendrik Deckers, managing director CIONET, en Hilde De Meyts, zaakvoerder De Borght, willen van dit historisch pand aan de Goswin de Stassartstraat 11 een nieuw referentiepunt voor de stad Mechelen maken, met een levendige concentratie van wonen, werken en winkelen.

Het prachtige gelijkvloers van het 19de-eeuwse voormalige klooster van Arme Klaren wordt een toegankelijke en unieke combinatie van verschillende ondernemingen.

Hilde De Meyts van De Borght, de gereputeerde Mechelse bloemen- en decoratiezaak die nu gevestigd is in de Guldenstraat 9: “We kijken er naar uit om in het voorjaar van 2016 onze winkel te verhuizen naar deze prachtige locatie. In de tussentijd zal er een grondige verbouwing en verfraaiing plaatsvinden van zowel het klooster als de uitzonderlijke tuin. Er komen een tiental eigen parkeerplaatsen die het onze klanten gemakkelijk zullen maken om hier te komen genieten en shoppen.”

Aan de tuinzijde van het klooster wordt er een nieuw lunch-restaurant met tuinterras geïnstalleerd, dat gezonde en hippe gerechten zal aanbieden. De nieuwe eigenaars zijn nog op zoek naar de juiste partners om deze originele locatie uit te baten. Hendrik Deckers, managing director van CIONET: “In het 17de-eeuwse deel van het pand komen de hoofdkantoren van CIONET, een internationale community van meer dan 5.000 CIO’s en IT Executives, actief in meer dan 15 landen in Europa en Latijns-Amerika. Deze nieuwe kantoren zullen ons veel extra uitstraling geven.”

De Kapel de Rommerswael en het nieuwe Refectorium (in het bijgebouw aan de tuin) vormen uitgelezen locaties voor feesten en zakelijke evenementen, te boeken vanaf april 2016. De eerste verdieping is al omgetoverd tot een studentenhuis met 16 kamers die allemaal al verhuurd zijn aan studenten van de Thomas More hogeschool. Zij nemen hier hun intrek in september.

De bestaande loftwoning op de tweede verdieping tenslotte wordt de nieuwe thuis van de familie Deckers – De Meyts en wordt later nog uitgebreid met een zolderappartement.

Dit project zal een grote toegevoegde waarde geven aan de stad Mechelen. Schepen van Monumentenzorg Greet Geypen: “Stassart11 wordt een nieuw aantrekkingspunt op de as Kathedraal – Kazerne Dossin. Als stadsbestuur zijn we ten zeerste gecharmeerd door dit innovatieve project dat volledig past in de opwaardering van de Stassartstraat en de gehele binnenstad. De combinatie van een semipublieke functie van de hele benedenverdieping en tuin met nieuwe werkplekken en kwaliteitsvolle studentenkamers krijgt de volledige ondersteuning van de stad Mechelen. De kwaliteitsvolle aanpak met respect voor het historisch karakter is een voorbeeld van hoe we onze mooie stad verder willen uitbouwen.”

Hotel Van der Gracht de Rommerswael kreeg zijn naam van heer Rogier-Filips van der Gracht, Baron van Rommerswael, die het pand kocht in 1755. In 1838 kochten kloosterlingen van het Clarissenklooster uit Gent het pand van de gezusters van der Gracht de Rommerswael. In 1844-45 werd begonnen met de bouw van het klooster en kapel, naar ontwerp van stadsbouwmeester Bauwens.

In 1970 werd bejaardenresidentie Home Astrid in het oude klooster ondergebracht. Dit maakte de laatste jaren deel uit van de rusthuisgroep Vulpia, dat een nieuw rusthuis zal realiseren in Mechelen.

In september gaan de verbouwingswerken van start. De restauratiewerken omvatten onder meer het plaatsen van een oranjerie op de binnenkoer, het openmaken van de zijgevel aan de Schoutetstraat met een aantal nieuwe raampartijen, de heraanleg van de tuin, het akoestisch isoleren van de kapel en het verfraaien van de gehele benedenverdieping.