Mechels architectenbureau toont basiliek op Open Monumentendag

Foto Patrick Hattori

Foto Patrick Hattori

Als monumentenstad bij uitstek is Mechelen blij met het thema van Open Monumentendag: Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst. Op zondag 14 september toont de stad de restauratiewerven van drie historische kerken: de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek, de Sint-Petrus en Sint-Pauluskerk en de lage gevels van de Sint-Romboutskathedraal.

De restauratie van de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek is een project van het Mechels architectenbureau K. Beeck bvba dat gespecialiseerd is in de restauratie van historische gebouwen en monumenten. Het bureau van architecten Karel Beeck en Elfi Hermans stond eerder al in voor de restauratie van de Sint-Martinuskerk in Hombeek, de Jezuietenkerk in Lier en de Mechelse kerken Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle, Sint-Jan Baptist en Evangelist, Sint-Jozef Coloma en Sint-Petrus en Paulus.

Wie de werf van de drie kerken, waaronder de Hanswijkbasiliek, wil bezoeken op Open Monumentendag moet wel voor donderdag 11 september reserveren bij Uit in Mechelen.

Het meest recente project van het architectenbureau K. Beeck (niet te bezichtigen op Open Monumentendag) is de casco restauratie en dringende instandhoudingswerken in het zestiende-eeuwse Mechelse Hof van Cortenbach dat in zeer slechte toestand verkeert. Deze werken gebeuren in samenwerking met het ingenieurs- en studiebureau Tri Consult VOF uit Bonheiden. Tri staat voor Technologie, restauratie en innovatie.