MECHELEN – De Brussels Beer Challenge, een belangrijke internationale bierwedstrijd, zal volgend jaar plaatsvinden in Mechelen. Dat kondigde schepen van Toerisme en Cultuur Björn Siffer aan op de Horecabeurs in Gent, waar de prijzen van de wedstrijd van dit jaar werden uitgereikt. Heel wat bieren uit de regio vielen in de prijzen.

De eerste editie van de Brussels Beer Challenge vond in 2012 plaats in Brussel. Sindsdien veranderde het event jaarlijks van locatie en groeide de wedstrijd uit tot één van de belangrijkste en meest prestigieuze wedstrijden ter wereld. In 2018 zal Mechelen dus als gaststad optreden.

“Het zal niet verbazen dat Mechelen zo’n prestigieuze wedstrijd wil ontvangen”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme. “Onze stad speelt in 2018 volop haar troeven uit als Bourgondisch Mechelen, en daar hoort een gastronomische beleving bij. De rijke biergeschiedenis, het vakmanschap, en de linken naar de actuele bierbeleving in de stad komen aan bod in de Bourgondische productontwikkeling. En in 2018 opent natuurlijk ook ons Bourgondisch stadspaleis Museum Hof van Busleyden.”

Mechelen heeft al eeuwenlang een eigen biercultuur, met bijvoorbeeld de Mechelschen Bruynen. Dit lievelingsbier van Keizer Karel is een gerstebier dat sinds 1433 wordt gebrouwen (nu iets zwaarder en meer gehopt dan het oorspronkelijke bier).

Vandaag is Gouden Carolus van stadsbrouwerij Het Anker de trots van Mechelen. Het bier dat in 2012 werd uitgeroepen tot beste donker bier ter wereld dankt zijn naam aan de munt die tijdens het regentschap van Keizer Karel werd geslagen.

Tijdens de Brussels Beer Challenge in Mechelen proeft een panel van 80 internationaal gereputeerde bierkenners 1.250 bieren uit alle hoeken van de wereld. De deelnemende bieren worden onderverdeeld in categorieën gebaseerd op origine, typiciteit en stijl. Op het einde van de drie degustatiedagen worden de beste bieren in elke categorie beloond met een gouden, zilveren of bronzen award.

Prijzen

Dit zijn de prijswinnaars van brouwerijen uit de regio dit jaar: er waren gouden medailles voor Hapkin van Alken-Maes (pale&amber ale: strong blonde/golden ale), Liefmans Goudenband van Duvel Moortgat (dark ale: oud bruin), Liefmans Kriek Brut van Duvel Moortgat (flavoured beer: fruit beer) en Palm van Brouwerij Palm NV (pale&amber ale: amber). Zilver was er voor Affligem Blond van Alken-Maes (pale amber ale: abbey/trappist style blond) en brons voor Triple d’Anvers van Duvel Moortgat (pale&amber ale: Belgian style triple). Brouwerij Palm kreeg nog een certificate of excellence voor Estaminet (lager: helles).

In 2018 vindt de wedstrijd vindt plaats in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot, een gebouw met een rijk bierverleden. Partners zijn Toerisme Provincie Antwerpen, De Vleeshalle, CityGolf en Brouwerij Het Anker.