MECHELEN – Eén dossier raadpleegbaar door alle medewerkers van een organisatie vermindert de papierberg en geeft meer tijd om met hulpverlening bezig te zijn. Het Sociaal Huis is daar in Mechelen voortrekker van. De toepassing werd bekroond met een nominatie van de Gouden Byte Award van V-ICT-OR, maar kon niet met de hoofdprijs naar huis gaan.

Het Sociaal Huis wilde af van de enorme papierberg die de verschillende sociale dossiers veroorzaakten. Digitaal werken was de oplossing. Begin mei 2017 werd daarom gestart met de digitale omschakeling naar een Digitaal Sociaal Dossier. Het uiteindelijke doel is dat de medewerkers van de sociale dienst toegang hebben tot digitale versies van alle dossiers.

“Door dossiers te digitaliseren besparen we niet alleen tijd voor onze medewerkers, maar ook voor de mensen om wie het uiteindelijk gaat”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis. “Sneller en efficiënter werken betekent dat onze cliënten sneller acties kunnen ondernemen waar nodig. Dat komt onze samenleving ten goede.”

Toonbeeld

Ook Hasselt, Turnhout, Brasschaat en Genk stapten mee in het project. Mechelen nam hierbij steeds een voortrekkersrol op.

“We zijn nog maar een goed half jaar officieel van start gegaan met het effectief werken met het Digitaal Sociaal Dossier en zijn heel blij met de erkenning die we nu krijgen via deze nominatie”, zegt Stefaan Deleus, schepen van ICT. “De kracht zit hem in de toekomstgerichtheid van deze software. Het kan ook als basis dienen voor alle andere communicatie met overheden.”

De Gouden Byte Award zal naar een bovenlokale oplossing gaan, uitgekozen door de lokale besturen als een slimme oplossing die optimaal, efficiënt en gebruiksvriendelijk inzetbaar is in hun werking. Uiteindelijk werd Digipolis Antwerpen met #BuyfromStartups @Digipolis of hoe innovatie bij een overheid binnenstroomt uitgeroepen tot winnaar.