track 25Volgens Agoria, de sectorfederatie voor de technologische industrie in België, is Hasselt de smartest city van België, maar Mechelen doet het ook lang niet slecht. Mechelen eindigt in het algemeen stedenklassement op de vierde plaats, maar scoort heel hoog op het gebied van digitaliseringsgraad. Per 1.000 inwoners waren er in 2014 in Mechelen 2,16 digitale ondernemingen. Daarmee eindigt Mechelen op de tweede plaats, vlak na winnaar Hasselt dat 2,31 digitale ondernemingen per 1.000 inwoners heeft.

De steden werden ook beoordeeld op het aantal kg huishoudelijk restafval per inwoner, het energieverbruik per inwoner, het aantal residentiële renovatievergunningen per 1.000 inwoners en de luchtkwaliteit. Qua energieverbruik en luchtkwaliteit haalde Mechelen slechte scores. Renovatiegraad was behoorlijk, de hoeveelheid restafval goed.

Mechels schepen van ICT Walter Schroons is tevreden met de goede digitale score van Mechelen en wijst op de waardevolle werking van track25 en Oh! Mechelen. “Als we de sector ICT-bedrijven ruim beschouwen, worden deze mee opgenomen in de clusterstrategie rond de cross-mediale bedrijven in de regio (track25)”, aldus schepen Schroons. “De nieuwe media-sector is het meest recent opgekomen onderdeel van de creatieve industrieën. Nieuwe media bedrijven zijn bedrijven die zich toespitsen op het digitaliseren van bestaande processen, producten en diensten. Daarbij worden vaak sociale media en nieuwe ICT-ontwikkelingen (apps ed) meegerekend. Denk hier bvb aan het digitaliseren van print, de audiovisuele sector en de reclame- en communicatiesector. Dit is een heel belangrijke groep binnen de start-up scène in Mechelen. Er zijn dus twee projecten van de stad Mechelen die zich richten op deze groep van ondernemers: track25 en de werking van het Oh! Mechelen. Binnen het Oh! onderneemt ongeveer driekwart van de start-ups binnen deze digitale omgeving. Naast de startende ondernemingen zijn er uiteraard ook gerenommeerde bedrijven gevestigd in Mechelen: AFAS, HP, Telenet,… waar we, aan de hand van een doorgedreven ondernemingsvriendelijk beleid, grote zorg voor dragen!”

Geïnteresseerd in starters uit de regio? Een lijst vindt u hier.