MECHELEN – Met de gids Mechelen Fair en Veggie wil stad Mechelen de duurzaamste adressen extra in de kijker zetten. De brochure omvat bijna 60 cafés, restaurants, hotels, winkels en supermarkten die met vegetarische en fairtradeproducten werken.

Drie jaar na de eerste versie van de Mechelen Fair en Veggie-gids zorgt stad Mechelen voor een upgrade. De populariteit van fairtrade en vegetarische producten weerspiegelt zich in het aanbod in de stad, waardoor de vorige editie stilaan achterhaald was. Drie jaar geleden waren er nog 48 adressen. Vandaag zijn dat er 57.

“Op drie jaar tijd is het aantal winkels dat fairtrade producten aanbied gestegen van 10 naar 15. Daarnaast steeg het aantal restaurants en cafés met een vegetarisch en fairtrade aanbod met 3 stuks. Met de komst van Kabas kwam er ook een supermarkt bij”, zegt Marina De Bie, schepen van Duurzaamheid en Mondiaal Beleid.

Groeiende interesse

De gids stuurt lezers onder meer naar fairtradekledij bij Lily of De Banier, fairtradekoffie en -thee bij Boekhandel De Zondvloed of Blossomhouse en enkele restaurants en cafés zoals Beans, Le Pain Quotidien, Noen en Sister Bean.

“In 2007 werden we een FairTradeStad, maar Fair Trade is ook nadien een belangrijk aandachtspunt in het beleid gebleven”, aldus Marina De Bie. “Het feit dat er alleen maar winkels en horeca bijkomen die eerlijke en vegetarisch producten aanbieden, bewijst niet alleen dat de vraag naar deze producten stijgt, maar ook dat onze handelaars hier op inspelen.”