Als eerste stad in de Benelux pakt Mechelen uit met een virtueel bezoek door de volledige stad. Op www.virtueelmechelen.be kan je vanuit helikopterperspectief inzoomen op attracties, stadszichten en bijzondere gebouwen. Hiervoor ging Mechelen in zee met het Gentse Poppr, marktleider in 360°-belevingen en ook actief in het buitenland.

“Virtueel wandelen door de stad en toeristische highlights bezoeken kan via één online portaal. Heb je als surfer een Google Cardboard, Samsung Gear VR of Oculus Rift, dan kan je bovendien de VR-functie ook thuis ervaren. In de toekomst zullen we nog meer bezienswaardigheden opnemen”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer.

De belangrijkste bezienswaardigheden, musea en hotels kan je ook binnenin in 360° bekijken. Met de virtual reality versie van de beleving waan je je ook fysiek in de stad en worden attracties ook toegankelijk voor minder mobiele mensen. “Momenteel is er al voor 604 gigabyte aan beeldmateriaal opgenomen en kan je al 38 locaties virtueel bezoeken”, zegt Björn Siffer. Enkele kerken en gebouwen die momenteel in restauratie zijn, zoals de toekomstige toeristische balie in het Schepenhuis, het Museum Hof van Busleyden en enkele stadsgezichten en winkelstraten staan nog in de wachtrij.

Dankzij Virtueel Mechelen kan je ook locaties bezoeken waar je niet zomaar binnenloopt. Denk maar aan het paleis van Margareta van Oostenrijk, het stadhuis of de muurschildering in de Sint-Janskerk, die enkel met een gids te bezichtigen zijn. “Ben je in het Mechelse op het moment dat een historische kerk, de Wintertuin of de wereldbefaamde Koninklijke Manufactuur De Wit gesloten zijn, dan kan je deze locaties via www.virtueelmechelen.be of met een Oculus Rift VR-bril toch virtueel bezoeken”, zegt Björn Siffer.