Mechelen is gepromoveerd tot FairTradeStad met drie sterren. Na de ster voor de FairTrade-Ambassadeurs en de Fairtrade(winkel)Straat, werd nu ook de ster FairTradeBestuur binnengehaald. De uitreiking van de ster vond plaats tijdens de succesvolle tweede editie van M-Fair in Lamot.

Met vier ambassadeurs (straatartiest Peter Gusta, Tonny Van Baevel van Supergoods, Bellemadam Myriam Sips en Karel Meyer van Café Sava) en de Onze-Lieve-Vrouwestraat als FairTradewinkelstraat had stad Mechelen al twee van de vijf sterren. Nu is daar nog een derde ster bijgekomen.

Schepen Marina De Bie van Mondiaal Beleid legt uit: ”De ster FairTradeBestuur wordt uitgereikt als de trekkersgroep vindt dat de stad ook na het behalen van de titel FairTradeStad initiatieven blijft nemen op dit vlak. We doen dit niet alleen met de organisatie van M-Fair, maar zeker ook in ons aankoopbeleid. Onze dranken waren al langer FairTrade en met het recent bestek voor werkkledij zetten we nu ook hier een stap richting eerlijke handel. Het is op dit moment moeilijk afdwingbaar, maar door in onderhandeling te gaan met leveranciers kunnen we hier wel stappen vooruit zetten. Ik ben dan ook blij dat de trekkersgroep en FairTradeGemeente deze inspanningen waarderen. Uit het overzicht op de website www.fairtradegemeenten.be blijkt trouwens dat we met onze drie sterren koploper zijn van de centrumsteden. Nog een extra reden om trots te zijn dus.”