DSPValleyDSP Valley, de businesscluster in slimme elektronische systemen, organiseert op 14 oktober in Mechelen de Smart Systems Industry Summit. Dit is een internationale topconferentie en beurs die het kruim samenbrengt van de micro- en nano-elektronicasector. Naast business- en netwerkingopportuniteiten biedt de Summit een lezingenprogramma waar ontwikkelingen en innovaties voorgesteld zullen worden.

In de Mechelse regio zijn Cochlear Technology Center, Achilles Design, Xetal en Synaptix lid van organisator DSP Valley.

DSP Valley vertegenwoordigt al 20 jaar een ecosysteem dat actief is in de hele waardeketen van slimme elektronische systemen: van productiebedrijven over technologieleveranciers tot aanbieders van slimme eindproducten en diensten.

Dat deze sector veel potentieel biedt, blijkt uit de strategische roadmap Nano-electronics for Flanders die DSP Valley onlangs mee heeft ontwikkeld. Inzake specialisatie in micro- en nano-elektronica (MNE) blijkt uit wereldwijd onderzoek dat Vlaanderen behoort tot de belangrijkste regio’s in Europa. Om deze regio en haar ontwikkelingen verder te kunnen ondersteunen vanuit Europa werd de roadmap ontwikkeld. In 2012 stelden de MNE-bedrijven in Vlaanderen meer dan 22.000 personen tewerk en realiseerden zo een toegevoegde waarde van bijna 3 miljard euro. 64% van de bedrijven zijn dienstenbedrijven, maar van de tewerkgestelden behoort 62% tot de productiebedrijven.

Uit een studie van de tewerkstellingsevolutie tussen 2003 en 2012 blijkt dat de micro- en nanotechnologiesector ten opzichte van andere sectoren significant sterker is gegroeid. Zelfs doorheen de crisisjaren is de tewerkstelling in de sector blijven groeien.

Het DSP Valley ecosysteem is van groot belang voor de oplossing van een aantal maatschappelijke uitdagingen. Toepassingsgebieden waar zich voor de micro- en nano-elektronica-industrie heel wat opportuniteiten voordoen zijn gezondheid en welzijn (medische devices, home care en remote monitoring, gepersonaliseerde geneeskunde), home/gebouwen (security, smart entertainment, energiemanagement),  mobiliteit (elektrische voertuigen, controlesystemen voor transport, positionering), communicatie (netwerkoplossingen, persoonlijke communicatietoestellen, satellietcommunicatie) en energie (smart meters, ultra low power technologie, stroomconversietechnologie).

Tijdens de summit in het Lamot Conference Center in Mechelen wordt gefocused op vier tracks: Smart Health, Smart Vision, Smart Home & Business en Smart Localization & Vehicles.