Mechelen bundelt Fair & Veggie-zaken

gidsSchepen van Internationale Samenwerking Marina De Bie heeft naar aanleiding van de Week van de Fair Trade de gids Mechelen Fair & Veggie voorgesteld. In de gids bundelde de Stad Mechelen 48 winkels, horecazaken en supermarkten die fairtradeproducten verkopen en/of een vegetarisch aanbod hebben.

Mechelen is sinds 2007 FairTradeGemeente en neemt geregeld initiatieven om eerlijke handel meer bekendheid te geven. Deze gids die gratis verkrijgbaar is bij UIT in Mechelen is daar een voorbeeld van.

“Fairtradeproducten vind je tegenwoordig overal. Om dit nog extra in de verf te zetten en het iedereen nog makkelijker te maken de producten te kopen, bundelt de stad alle adressen in een mooie en handige gids. Achteraan vind je een stratenplan waar je een overzicht vindt van alle adressen”, vertelt Marina De Bie, schepen van Internationale Samenwerking.

In de gids zijn ook restaurants opgenomen die vegetarische gerechten op de kaart hebben staan. “Door vegetarisch te eten, is er veel minder landbouwgrond nodig om hetzelfde aantal magen te vullen. Er is zo meer grond beschikbaar voor eigen voedselproductie in het Zuiden en er is ook minder aanleiding tot boskap. Bovendien is veeteelt verantwoordelijk voor een vijfde van de broeikasuitstoot. Door vegetarisch te eten, al is het af en toe, steun je ook de kleine boeren in het Zuiden. De gevolgen van de klimaatverandering zullen immers het hardst aankomen bij hen”, aldus schepen De Bie.

Bij de restaurants staat bijvoorbeeld Puro (uitbater Johan Van Eetvelde staat mee op de foto met schepen De Bie) dat ook vegetarische gerechten op de kaart heeft staan, bij de horeca koffiebar Sister Bean met veggie-opties en fairtradethee en Zennegat 13 dat uitdrukkelijk kiest voor fairtradeproducten (wijn, fruitsap en frisdranken). Bij de supermarkten is onder meer bio-ecosupermarkt Bio-Planet Mechelen vernoemd.