forkJelmen Lombaerts en Andy Van den Broeck zijn er maar wat trots op: ze wonnen met hun forkliftsimulator in Chicago een internationale award. Ze werden er bekroond met “het meest vernieuwende product in de sector van de material handling.”

Beide Mechelaars ontwierpen een simulator waarmee heftruckchauffeurs met een virtual reality-headset hun vaardigheden kunnen verbeteren. Op die manier dienen ze niet langer een beroep te doen op de doorgaans erg dure infrastructuur.Omdat de headset een beeld van 360° aangeeft krijgen de chauffeurs in 3D een heel realistische omgeving waarin ze opgeleid of bijgeschoold kunnen worden.

Jelmen Lombaerts en Andy Van den Broeck hebben zowat vier jaar gewerkt aan hun forkliftsimulator. Op het moment dat hun project helemaal op punt stond achtten ze het moment gekomen om de simulator te presenteren op de ProMat show in Chicago waar ze meteen sterk opgemerkt werden.

Het belangrijkste voordeel van de simulator is het verlagen van de trainingskosten en de vermindering van het risico op schade en ongevallen op de werkvloer.

“Wij vinden het natuurlijk geweldig dat wij de Best New Innovation Award van het MHI (Material Handling Institute) gewonnen hebben”, zeggen beide vrienden. “Onze simulator biedt het beste op het vlak van virtual reality-omgevingen zodat mensen in concrete en herkenbare omstandigheden opgeleid kunnen worden tegen lagere kosten en op een volledig veilige manier. Wij zijn biezonder trots op ons product en de erkenning die wij daarvoor krijgen via deze prestigieuze prijs is uiteraard fantastisch.”

Heftrucks zijn in het bedrijfsleven effectief vaak de oorzaak van ongevallen. Ze zijn echt wel gevaarlijker dan mensen wel denken. Mensen raken verpletterd op het moment dat de heftruck kantelt.

Het basismodel voor een forkliftsimulator kost zowat 12.000 dollar.

Forkliftsimulator is operationeel vanuit de Blarenberglaan 4 in Mechelen.