KMO’s besparen door materialenscan

scanOVAM en Agentschap Ondernemen willen KMO’s helpen om te besparen. Daarom stellen ze gratis een materialenscan ter beschikking.

Volgens onderzoek van de initiatiefnemers gaat gemiddeld ongeveer 42% van het budget van KMO’s op aan materialen. Dat is meer dan personeelskosten (20%) en veel meer dan energiekosten (2,4%). Dankzij de materialenscan kunnen bedrijven besparen op hun materiaalkosten en tegelijkertijd hun milieu-impact verlagen. OVAM en Agentschap Ondernemen willen Vlaamse KMO’s stimuleren om duurzaam om te gaan met hun materialen en grondstoffen.

De materialenscan wordt uitgevoerd door geselecteerde adviseurs van Centexbel, Flanders Plastic Vision, Sirris, Clusta, Royal Haskoning DHV, C2C-Platform en Verhaert New Products & Services. Ze inventariseren het materiaalverbruik en bekijken dan welke optimalisaties mogelijk zijn op het vlak van grondstofefficiëntie, inzet van gerecycleerde materialen en valorisatie van reststromen. Dan wordt nagegaan welke kostenbesparingen die ingrepen opleveren. Na de doorlichting kunnen kennis- en onderzoekscentra zorgen voor verdere begeleiding bij de implementering van de voorgestelde optimalisaties.

Uit de eerste resultaten van een twintigtal uitgevoerde scans blijkt dat het besparingspotentieel aanzienlijk is, dat de impact van de verloren grondstoffen vaak wordt onderschat en dat er in elk bedrijf wel een aantal interessante aanbevelingen kunnen worden gedaan.