Marie Karo: nieuwe Mechelse stoffenwinkel

mariekaro1Marie Karo is de nieuwe stoffenwinkel van zussen Eva en Petra in de Mechelse Onze-Lieve-Vrouwestraat.

“De naam van de winkel is een afgeleide van de namen van onze grootouders, Maria en Karel”, zegt Eva. “Onze oma was een heel goede hobbynaaister die ons heeft leren naaien. Ik ging vroeger heel vaak naar haar in de vakantie en maakte dan lappendekentjes en zo met de overschotjes van haar stoffen.”

De winkel is het eerste gezamenlijke project van de zussen. Petra kocht het huis met de winkel drie jaar geleden en er werd lang nagedacht over een mogelijke bestemming. “Onze mama kwam met het idee om een stoffenwinkel met hedendaagse kwalitatieve stoffen te openen. In februari zijn we op prospectie geweest naar dé stoffenbeurs van Parijs, Première Vision. Dat was helemaal ons ding! Na wat financiële oefeningen zijn we van start gegaan. We zijn toch ongeveer 7 maanden bezig geweest met voorbereidingen, winkel inrichten, stoffen kiezen,… En dat in combinatie met een quasi fulltime job.”

De jonge onderneemsters kregen advies van een oude rot in het vak. “Een bevriende naaister met heel veel ervaring die vroeger ook nog een stoffenwinkel had. Zij vertelde ons waar we moesten op letten, welke kwaliteit van stoffen we moesten kiezen, hoe we stoffen moeten verwerken,… Zij was een beetje onze mentor en was super enthousiast dat twee jonge dames zoiets ondernamen. Voor de opstart hebben we het meeste zelf uitgezocht, met hulp van onze ouders die veel hebben bijgedragen aan de winkel en dat nog steeds doen. Onze mama staat mee in de winkel op sommige dagen. Zij is groot geworden in een winkel (mijn oma had een kledingwinkel) en heeft er de feeling voor. We verdelen de openingsdagen tussen ons drie want zowel mijn zus als ikzelf hebben nog een andere job.”

De stoffen worden gekocht bij verschillende leveranciers uit Italië, Spanje en Groot-Brittannië. “We focussen op mooie damesstoffen, kwalitatief en hedendaags, in verschillende prijscategorieën. We verkopen bijvoorbeeld heel wat stoffen van La Maison Victor, maar eveneens van merken als Chanel. We willen onze eigen stijl erin leggen en toch zo veel mogelijk variatie hebben. We kopen ook de stoffen over van een jonge ontwerpster, de overschotten na de productie van haar kleren. De foto’s uit haar catalogus hangen we op in de winkel om klanten ideeën te geven wat ze met de stoffen kunnen maken. Ook dat is een belangrijk element van Marie Karo: de mensen inspiratie geven. Ook foto’s uit modemagazines gebruiken we om klanten te inspireren.”

Het aanbod wordt vervolledigd met accessoires als kraagjes om je kleding iets aparts te geven. “Ook daarmee willen we ons onderscheiden.”