marcherremansMeer dan 60 PLATO-deelnemers en peters en meters van Mechelen en Halle-Vilvoorde lieten zich donderdagavond in het Kasteel d’Ursel in Hingene inspireren door spreker Marc Herremans. Hij kreeg de aanwezigen stil met zijn levensverhaal dat duidelijke gelijkenissen vertoont met een KMO.

Triatleet Marc Herremans stelde tijdens de PLATO Summerdrink het leven voor als een kaartspel. “We zijn bevoorrechte mensen”, stelde hij. “Toch staan we te weinig stil bij wat we wel hebben en te veel bij de mindere momenten. We beschouwen het allemaal als zwarte kaarten. Als je op een bepaald moment in je leven kan kijken naar wat je wel hebt en kan relativeren wat je niet hebt, dan pas ben je gelukkig.”

Na zijn ongeval in 2002 richtte Marc de To Walk Again Foundation op. Die is gestart met 0 euro. “Het is enorm gegroeid, maar net zoals in een KMO geldt het principe: alleen sta je nergens, maar met een sterk team kan je het onmogelijke mogelijk maken.”

In 2006 realiseerde Herremans het eerste doel op zijn bucketlist: de Ironman in Hawaï. “Dankzij het team rondom mij is dat gelukt. Een atleet die het helemaal alleen moet doen, zal nooit wereldkampioen worden. Zelfs uw vijand is soms uw beste motivatie.” Opnieuw een duidelijke verwijzing naar het bedrijfsleven en een tip voor de aanwezige ondernemers.

Na de Ironman Hawaï en de Crocodile Trophy had Marc nog één doel op zijn bucketlist: papa worden, wat ondertussen ook gerealiseerd is. “Ik heb in mijn leven maar één keer gehuild van geluk en dat was niet bij de sport, maar wel toen mijn dochter geboren werd.”

Ook al vertelt Marc Herremans in lezingen zijn eigen levensverhaal, hij wil de aanwezigen vooral een spiegel voorhouden. “We spelen te veel met de zwarte kaart”, aldus Herremans. “Ik denk nog regelmatig aan Wouter Weylandt (de renner die verongelukte in de Giro), die ik live op tv heb zien vallen. Hij heeft zelfs zijn eigen kind niet geboren zien worden. Wie ben ik dan om te klagen, wij zijn de happy few. De zwarte kaart komt eigenlijk maar één keer, helemaal op het einde.”

Marc Herremans deed tijdens de PLATO Summerdrink wat PLATO-coördinator Jens De Vos had voorspeld: inspireren met het verhaal waar hij zijn drive haalt. Hij blijft er in geloven. “PLATO is er ondertussen al 25 jaar voor de groeibedrijven”, aldus De Vos. “Het is een enorm groot netwerk, waarbij ik jullie in de eerste plaats wil bedanken voor de inzet.” Momenteel zijn er 85 PLATO-groepen in heel Vlaanderen, die op 22 oktober in Brussel verzamelen voor de PLATO Vlaanderen Happening naar aanleiding van de 25ste verjaardag.