MECHELEN – Maison Muses pakt uit met haar allereerste slow fashion-capsulecollectie. De Mechelse start-up van Laura Terlaeken antwoordt daarmee op de overproductie in de modesector.

De slow fashion-capsulecollectie is het antwoord op enkele opvallende cijfers. “98 procent van alle medewerkers in de kledingindustrie verdient minder dan een leefbaar loon en dat terwijl we met z’n allen liefst 400 procent meer kledij kopen dan pakweg 20 jaar geleden. Vanuit Maison Muses willen we nu een halt toeroepen aan overproductie en massaproductie”, zegt Laura Terlaeken van Maison Muses.

Dat doet Maison Muses door de kaart te trekken van Belgische high fashion, maar vanuit een slow fashion-principe. “Slow staat daarbij gelijk aan duurzaamheid en wordt stilaan de nieuwe norm. Zo schaarden ook Gucci-designer Alessandro Michele en boegbeelden Stella McCartney en Vivienne Westwoord zich achter het concept. Ze tonen aan dat mode van een hoog niveau wel degelijk met duurzaamheid kan samengaan.”

Duurzame modetalenten

Maison Muses wil opkomende designers een platform bieden om op een eerlijke, duurzame manier hun creaties aan te bieden. Daarnaast geeft de start-up de klant de kans om te proeven van exclusieve ontwerpen, gemaakt in België.

De nieuwe collectie is bovendien het resultaat van samenwerkingen met 8 opkomende Belgische modetalenten. Het gaat onder meer om Eva Schalckens, Hanne Vandersteen, Kaat Van Hove, Kristy Bujanic, Maizon Tylaine, MMOI, Scarves & Stuff en Zoë Detrez.