MECHELEN – De eerste maatjes in Mechelen zitten achter de kiezen. Die werden naar jaarlijkse gewoonte geserveerd op het Maatjesfeest in Mechelen, georganiseerd door de Mechelse visboer Luc Vis en cafébaas van Sava Karel Meyer. Het evenement lokte bijna 5.000 hongerige magen naar de Grote Markt.

Het Maatjesfeest startte 17 jaar geleden in de Mechelse wijk Battenbroek als een privé-initiatief van Luc Mariën, beter bekend als Luc Vis. Toen kwam een 300-tal mensen de eerste maatjes van het seizoen proeven. Intussen is de organisatie, maar vooral ook de opkomst heel wat groter geworden. Zo kon de 17de editie op de Mechelse Grote Markt op 5.000 aanwezigen rekenen.

“De vis was uitstekend van smaak dankzij het mooie voorjaar. En dat werd zeker gesmaakt want we hebben zo’n 5.000 stuks maatjes verkocht en ongeveer 3.500 oesters. Ook de paella en bakharing werden goed verkocht”, zegt Luc Vis. “Het mooie van het event is dat we werkelijk iedereen bereiken. Zo kwam het rusthuis massaal af, maar waren er ook heel wat families aanwezig.”

Boezemvrienden

Ondernemers en organisatoren Luc Vis en Karel Meyer zijn schoolkameraden. Enkele jaren geleden zijn ze beginnen samenwerken voor het Maatjesfeest en bieden ze sindsdien elk apart 18 meter eten en 18 meter drank aan. Lokale muziekgroepjes zorgen er voor de sfeer.

“Karel heeft heel wat verstand van evenementen, dus hij weet heel wat ervaring in het event te brengen. Ook de mensen weten dat hij voor ambiance staat en ik voor lekkere maatjes. Een goede combinatie dus”, aldus Luc Vis. “Het feit dat we elkaar al zo lang kennen, doet de samenwerking bovendien aangenaam verlopen.”