M.I.C. reinigt befaamd museumschip Mercator

MercatorHet Lierse M.I.C. nv (Marine & Industrial Cleaning services nv), gespecialiseerd in industriële, chemische en mechanische reinigingen en scheepsreinigingen, is volop bezig met de renovatie van het befaamde museumschip Mercator.

De werken gebeuren in opdracht van IDP Shipyard uit Oostende. M.I.C. nv voerde reeds diverse malen scheepsreinigingen uit in opdracht van dit bedrijf. De werken zijn gestart op 2 november en zullen waarschijnlijk tot het einde van de maand duren. Alexandra Sluis van M.I.C. nv: “Onder hoge druk van 2.500 tot 3.000 bar wordt de aangroei (baard en haar) van het schip verwijderd. Alle coatings worden gestript en het bovendek wordt eveneens onder hoge druk gereinigd. Na de reiniging wordt een grondlaag aangebracht. Dit is geen gewone onderhoudsbeurt. Het gaat om een eenmalig project zodat de Mercator na het reinigen opnieuw kan worden geschilderd.”

mercatorM.I.C. nv voert de werken uit in een droogdok aan de Bargerstraat in Oostende, met behulp van haar eigen mobiele wagen en units. Alexandra Sluis: “Dergelijke werken worden door ons steeds uitgevoerd in de aangegeven droogdokken. Dan doen we met onze zes eigen mensen: Tom Brusten, Bart Stalmans, Greg Carpentier, Steve Van Dessel, Wim Bonne en Robert Van Ishoven. De werken aan de Mercator verlopen volledig volgens schema. We zijn zeer tevreden over het vlotte verloop.”

De driemaster Mercator werd ontworpen door poolreiziger Adrien de Gerlache en werd te water gelaten in 1932. Hij werd tot 1960 gebruikt als opleidingsschip voor de koopvaardij. Daarna werd de Mercator ingericht als museumschip. Sinds 1964 ligt het schip in de jachthaven van Oostende nabij het stadhuis. Het is sinds 1996 een beschermd monument en werd volledig gerestaureerd op het einde van vorige eeuw. Mercator moet na de reinigingswerken door M.I.C. nog verder worden afgewerkt en is waarschijnlijk pas vanaf 1 april opnieuw te bezoeken op zijn ligplaats in het Mercatordok in Oostende.