Lumière gaat Mechelse stadsbioscoop uitbaten

stadfeestzaalLumière wordt de uitbater van de stadsbioscoop die wordt ingericht in de Oude Stadsfeestzaal in Mechelen. Het gebouw staat leeg en het stadsbestuur wil het een tweede leven geven. Het schepencollege heeft nu beslist het beschermde pand in de Frederik de Merodestraat in erfpacht te geven met Lumière als nieuwe uitbater.

“Het ingediende project heeft veel respect voor de waardevolle aankleding en de totaalbeleving van de stadsfeestzaal. Bovendien hebben de toekomstige uitbaters ervaring in de filmwereld en kennen ze het klappen van de zweep. Voor Mechelen is een stadsbioscoop een mooie aanwinst om het bruisende culturele leven in onze binnenstad te versterken”, aldus schepen van Vastgoedbeleid Greet Geypen.

Cultuurschepen Björn Siffer is eveneens overtuigd van de keuze voor Lumière. “Deze distribiteur van kwaliteitsvolle Europese films, arthouse en ook sterke Vlaamse producties zal de Mechelaar voorzien van een sterk filmaanbod.”

Lumière baat momenteel een stadsbioscoop uit in Antwerpen (Cartoon’s) en Brugge. Daarnaast verdelen zij kwaliteitsfilms in België en Nederland.

In de stadsfeestzaal kunnen drie filmzalen worden ondergebracht. Het project laat bovendien ruimte voor voldoende horeca.

“Een filmzaal in de Merodestraat zal ongetwijfeld ook de beweging en sociale controle in de Merodestraat en rond De Grote Markt ‘s avonds ten goede komen”, zegt burgemeester Bart Somers.

De opening van de stadsbioscoop is niet voor morgen. Eerst dient het gebouw nog te worden gerestaureerd. De stad Mechelen neemt de restauratie van het gebouw op zich. De privé-investeerder zal het casco gebouw dan inrichten als bioscoop.

De totale raming van de werken bedraagt 3.536.923 euro die te verdelen is tussen de stad en de uitbater. Daarvan is 1.685.915 euro subsidieerbaar en het stadsaandeel bedraagt na aftrek van de premie van Onroerend erfgoed nog 1.843.743 euro.

De aanbesteding is gepland voor eind 2016; de toekenning gebeurt in het voorjaar van 2017. De renovatiewerken kunnen dan in het midden van dat jaar van start gaan. Het einde van de werken wordt tegen de zomer van 2018 verwacht.

De Oude Stadsfeestzaal werd in de negentiende eeuw gebouwd naar het ontwerp van de toenmalige Mechelse stadsarchitect Victor Louckx en is sinds 2003 beschermd als monument.