Logistieke Kaart voor ondernemingen Groot-Mechelen

filevrachtwagensDe intercommunale IGEMO, Mobiel 21, FEBETRA (Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners) en de gemeenten in het werkingsgebied van IGEMO gaan gezamenlijk werken aan het project Logistieke Kaart. Dit project wil de ondernemingen in de regio Groot-Mechelen beter bereikbaar maken. Er worden voorkeursroutes uitgestippeld voor de talrijke vrachtwagens die van en naar de bedrijven rijden.

Het werkingsgebied van de streekintercommunale IGEMO bestaat uit de steden Mechelen en Lier en de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Putte, Puurs, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. In dat gebied bevinden zich heel wat logistieke bedrijven, fabrieken en groenteveilingen die veel vrachtwagentrafiek genereren.

Het project Logistieke Kaart dat zopas van start ging, heeft twee uitgangspunten:

1. De ondernemingen zijn gebaat bij een vlotte bereikbaarheid voor hun leveranciers.
2. Vrachtwagens leggen de laatste kilometers het best af via voorkeursroutes om de leefbaarheid van de buurt en de veiligheid van de weggebruikers te garanderen.

De komende 3 jaar worden verschillende stappen genomen om de logistieke bereikbaarheid vlotter te laten verlopen. In eerste instantie worden de huidige logistieke routes op lokaal niveau in kaart gebracht. Vervolgens onderzoekt IGEMO samen met de diverse actoren (gemeentebesturen, FEBETRA, Unizo, Voka…) de optimalisatie en verduurzaming van deze routes.

Vervolgens moeten deze optimale routs nog bekend worden gemaakt bij de leveranciers van de bedrijven. Een belangrijke focus van dit project ligt dus op het ontsluiten van de beschikbare gegevens (voorkeursroutes, venstertijden,
wegenwerken…). Daarvoor wordt in samenwerking met de logistieke sector een handige app ontwikkeld.

Het project Logistieke Kaart wordt financieel gesteund door het Agentschap Ondernemen in het kader van de oproep ondernemingsvriendelijke gemeente.