aspergesDe tijd van de asperges is weer aangebroken. Van half april tot en met 24 juni, het feest van Sint-Jan, kan je genieten van het witte goud.
De Vlaamse aspergetelers willen de start van het seizoen niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Daarom organiseren ze “Loeren bij de aspergeboer”. Iedereen is uitgenodigd om een kijkje te gaan nemen in het aspergebedrijf van Paul Vercammen en Josée Broes in Lier. “De bezoekers kunnen hier komen kijken hoe de teelt in zijn werk gaat. Het volledige proces van planten, oogsten tot verpakken wordt overlopen”.
“Loeren bij de aspergeboer wordt georganiseerd op zondag 19 april tussen 11 en 17 uur”. Wie op bezoek gaat, leert onder meer dat asperges niet geoogst worden, maar ‘gestoken’. Dat steken doen de telers net op het moment dat het kopje van de groente boven de grond zou gaan steken. Er wordt een gleufje van 10 centimeter vrijgemaakt rond de asperge, om dan de asperge zorgvuldig en zo laag mogelijk met een speciaal mes af te snijden.
“We hebben jarenlang tomaten geteeld in onze serres”, zeggen Paul Vercammen en Josée Broes.” Vanwege de hoge kosten die hieraan verbonden waren, zijn we overgeschakeld op het telen van asperges.” Van Valentijn tot eind april zijn er asperges uit de serre te verkrijgen. “Daarna oogsten wij tot half juni ook buiten op het veld onze asperges”, zeggen ze.
Het aspergebedrijf van de familie Vercammen-Broes ligt aan de Spreet 11 in Lier.