650.000 euro heeft Lionsclub Mechelen Leliëndael al geschonken aan goede doelen tijdens haar 25-jarig bestaan. Het zilveren jubileum werd vrijdag gevierd met een plechtige zitting op het Mechelse stadhuis.

In 1987 werd tijdens de Internationale Lionsconventie in Taipeh het woord male geschrapt uit de internationale statuten van de Lionsclub, en meteen vatte stichtend voorzitter Tony Bergé het plan op om een Dames Lionsclub op te richten in Mechelen.

De plechtige keure-overhandiging van de eerste en nog steeds enige Mechelse vrouwelijke Lionsclub vond plaats op 25 oktober 1991 in het stadhuis van Mechelen. Lionsclub Mechelen Leliëndael met 24 leden onder het voorzitterschap van Tony Bergé was de eerste vrouwelijke Lionsclub in het Vlaamse landsgedeelte, met als peterclubs Lionsclub Mechelen Heerlijkheid en Lionsclub Lier Twee Neten.

Momenteel telt de club 33 leden. Ze wordt voorgezeten door Maria Meyskens-Philips. “Onze club heeft jongere leden vanaf 34 jaar, maar we hebben ook nog steeds heel wat stichtende leden in ons midden”, zegt communicatieverantwoordelijke Sophie Angenot. “Sommigen komen uit de bedrijfswereld, maar er zijn bijvoorbeeld ook leden uit de zorgsector. Nieuwe leden worden voorgesteld door een bestaand lid, dat het meterschap op zich neemt.”

Tijdens haar 25-jarig bestaan heeft de club al 650.000 euro ingezameld voor lokale sociale doelen. De huidige sociale doelen van de club zijn Home Marjorie uit Heist-op-den-Berg, een kleinschalig verzorgingstehuis voor patiënten met de ziekte van Huntington, het Mechelse Huis Willekom voor kortverblijf van kinderen met een beperking die thuis wonen en de Congolese vzw Aketi. “Bij elk van deze sociale doelen zijn leden van de club rechtstreeks betrokken.”

Het geld voor de sociale doelen wordt ingezameld met de verkoop van champagne en met de opbrengst van een lenteconcert in de Mechelse stadsschouwburg.