Lierse handelaars moeten niet betalen voor doorgangskaart

Foto Joren De Weerdt.

Foto Joren De Weerdt.

Het Lierse stadsbestuur wijzigt zijn voorstel rond de retributie voor permanente doorgangskaarten na een evaluatie op vraag van een aantal bewoners van de voetgangerszone.

De basis van het reglement blijft behouden, maar handelaars, bewoners en gebruikers (huurder of eigenaar) van een garage moeten niet betalen voor hun doorgangskaart. Datzelfde geldt ook voor begrafenisondernemers, vrijwilligers die minder mobiele mensen vervoeren en houders van mindervalidenkaarten die geregeld in de zone worden afgezet of opgehaald.

Daarnaast wordt ook een beperkte wijziging aangebracht aan de regeling voor tijdelijke doorgangskaarten, waardoor ceremoniewagens nog steeds gratis een tijdelijke doorgangskaart kunnen krijgen. De aangepaste regeling wordt op 23 maart aan de gemeenteraad voorgelegd.

De doorgangskaarten werden ingevoerd in 2011 voor de voetgangerszone Grote Markt (het pleingedeelte van de Grote Markt, Eikelstraat, Lantaarnstraat, Papegaaistraat en Felix Timmermansplein) en de voetgangerszone Begijnhof (Kalvarieberg, Wezenstraat, Oud-Kerkhof, Sint-Margaretastraat, Pompstraat, Hemdsmouwken, Bodegemstraat, Martienushoek, Symforosastraat, Hellestraat en Grachtkant). De kaarten geven toelating om over de Grote Markt te rijden in beide richtingen en om in de voetgangerszone op eender welk tijdstip stil te staan voor laden en lossen.

De huidige doorgangskaarten zijn geldig tot 1 mei 2015. Tot nu toe waren ze gratis. De stad was van plan voor de nieuwe kaarten, die geldig zullen zijn tot eind 2019, een retributie te vragen. Voor permanente doorgangskaarten zou dat 25 euro zijn, voor tijdelijk geldige kaarten (voor evenementen) 10 euro. Nu zijn de plannen dus aangepast.