LIER – In de week voor Kerstmis zullen in het Liers ziekenhuis de eerste mama’s hun kinderen ter wereld brengen in een volledig vernieuwde verloskamer. Het Heilig-Hartziekenhuis neemt meteen ook een eerste deel van de vernieuwde verblijfskamers in gebruik.

Twee jaar geleden besliste de directie van het Lierse ziekenhuis om het moeder- en kindgedeelte onder handen te nemen. “De vorige verbouwing dateerde al van eind jaren 80”, vertelt zorgcoördinator Brigitte Reyntjens. “Tijden evolueren, technologie verandert en mensen willen meer en meer in een huiselijke sfeer vertoeven tijdens de geboorte van hun baby. Het was met andere woorden hoog tijd dat we dit deel van het ziekenhuis een totaalrenovatie bezorgden.”

Mobiel bevallingsbad

De verloskamer is een state-of-the-artwerkje geworden met een Belgische primeur. Brigitte Reyntjens: “We hebben behalve volledig nieuwe apparatuur ook enkele relaxbaden en een bad om onderwaterbevallingen te kunnen doen. Bovendien is dit bad volledig mobiel verrijdbaar en in de hoogte verstelbaar. Niet alleen een ergonomisch pluspuntje voor onze vroedvrouwen, wij zijn ook het eerste ziekenhuis in België dat dit type mobiel bevallingsbad gebruikt.”

Het Liers ziekenhuis neemt nu 4 comfortkamers, 6 suites en 2 tweepersoonskamers in gebruik. Tegen zomer 2018 moet de volledige verbouwing klaar zijn. “Dan kunnen we 9 comfortkamers, 11 suites en 4 tweepersoonskamers aan onze patiënten aanbieden. Bovendien zal onze afdeling neonatologie dan ook volledig vernieuwd zijn, met onder andere rooming-in kamers. Dat zijn kamers waar ouders bij hun kindje dat in couveuse ligt, zullen kunnen overnachten.”

De verbouwing, die van start ging in april en in twee fasen verloopt, brengt een investering van 3,5 miljoen euro met zich mee.