Tijdens de eerste editie van Pionier Bedrijvige Kern, een initiatief van Unizo met de steun van Eandis, werd de stad Lier gelauwerd omwille van haar duurzame lange termijnaanpak voor leegstaande panden. De Pallieterstad wordt beloond met een gratis duurzaamheidsscan.

Met Pionier Bedrijvige Kern wil zelfstandigenorganisatie Unizo een lans breken voor het samenbrengen van diverse soorten bedrijvigheid in het hart van steden en gemeenten. “Bouwen aan bedrijvige kernen is de manier om de centra van onze steden en gemeenten op een duurzame manier aantrekkelijk te houden”, aldus Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “De aanpak in Lier vormt een schoolvoorbeeld van hoe je die duurzame mix aan functies in het centrum realiseert.”

Zo moedigt stad Lier via een premiestelsel jonge starters en gevestigde ondernemers aan om zich in bestaande panden in het centrum te vestigen. “Dat geeft aan die panden een nieuwe bestemming, waardoor meteen ook de aantrekkelijkheid van het centrum vergroot en er geen extra ruimte in de periferie moet worden ingenomen”, duidt Karel Van Eetvelt. Bovendien wordt er op ondernemingen met degelijke overlevingskansen op langere termijn gemikt die tevens complementair zijn aan het bestaande aanbod.

Schepen van Economie en Duurzame Ontwikkeling Lucien Herijgers nam de prijs trots in ontvangst. Hij beschouwt het als een pluim voor al het werk in en rond de bedrijvige Lierse kern. De stad Lier viel de laatste jaren nog in de prijzen. “De prijs is een mooie aanvulling in onze trofeekast: Eandis-prijs Unizo-Pionier Bedrijvige Kern, Nominee Award Belfius Smart City 2015, Unizo Laureaat Ondernemende gemeente 2015 met prachtig bijenhotel als prijs op de stadsvest ter hoogte van Antwerpsestraat”, somt schepen Lucien Herijgers fier op.

De gratis duurzaamheidsscan van Eandis is goed voor vijf energieaudits van winkelpanden en voor advies voor een slimme aanpak voor gebouwen, openbare verlichting en mobiliteit. De grote winnaar van de wedstrijd Pionier Bedrijvige Kern was de gemeente Haacht. Aarschot en Genk vervolledigden de top drie.