MECHELEN – Twee jaar geleden kreeg schoonmaakbedrijf Levanto, een sociale onderneming, niet langer subsidies. Toch groeide het bedrijf uit tot een succesvolle onderneming met een stevig klantenbestand in de regio Mechelen.

“Het wegvallen van de subsidies was aangekondigd, maar toch was het moeilijk om die vermindering van middelen op te vangen”, zegt Jan Bal, algemeen directeur van Levanto. “We hebben ons erop kunnen voorbereiden door een sterke reorganisatie. Zo hebben we jammer genoeg in totaal 80 mensen moeten laten gaan. We hebben een businessplan opgesteld binnen een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk.”

De werknemers van Levanto hebben een zeer diverse achtergrond. “Er zijn 28 nationaliteiten en een grote diversiteit aan behoeften: langdurig werklozen, mensen met een achtergrond van psychische problemen of verslaving, voormalige illegalen, mensen die in een overgangsperiode zitten tussen gevangenis en vrijheid (de enkelbandcollega’s) of oorlogsvluchtelingen. Voor velen betekenen we een eerste stap naar een kwalitatief leven.”

Doorstromen

Bij Levanto worden de werknemers klaargestoomd voor de reguliere arbeidsmarkt. Ze werken hier gemiddeld één à twee jaar. “Bij schoonmaak Mechelen werken we met een vast team van een tiental gemotiveerde medewerkers, met daarbij zo’n dertig medewerkers die tussen de tien maanden en twee jaar bij ons meedraaien. In die periode worden ze opgeleid tot volwaardige professionele schoonmakers, klaar om de arbeidsmarkt te veroveren.”

Levanto biedt een zeer gevarieerd aanbod van diensten. “Dit gaat van logistieke activiteiten (orderpicking etc) en allerlei soorten schoonmaak tot dienstencheques. We hebben een eigen bouwbedrijf en beheren een fietsatelier met een fietsvloot van 4.200 fietsen voor bedrijfslease,  We onderhouden en restaureren beelden en (graf) monumenten, hebben een schrijnwerkerij en organiseren opleidingen in thuiszorg en schoonmaak in de zorgsector. Er is ook een kleine horecagroep waarmee we recepties organiseren in opdracht van klanten.”

Guy Smeets, bedrijfsleider schoonmaak Mechelen: “Onze afdeling heeft een zeer uitgebreid aanbod, van gewone dagelijkse schoonmaak tot tapijten reinigen, gespecialiseerde reiniging, volledig beheer van gebouwen, wassen van ruiten, reinigen van computers en totaalonderhoud van vloeren.”

Klantenbestand uitbreiden

Levanto heeft al heel wat klanten in de Mechelse regio, maar wil zijn klantenbestand in Mechelen en omgeving nog gevoelig uitbreiden. Guy Smeets: “We hebben de afgelopen jaren vooral in scholen gewerkt. Nu willen we onze horizon verbreden naar meer kantoorgebouwen. Dit is voor onze tijdelijke medewerkers een nog betere leerschool. Daar kunnen ze onder begeleiding van ons vast personeel nog meer ervaring opdoen om later door te stromen naar een regulier schoonmaakbedrijf.”

Bedrijven moeten dus worden overtuigd om met een sociale onderneming te werken. Jan Bal: “Belangrijk voor samenwerking is dat je flexibel moet kunnen zijn en daarbij absolute kwaliteit kunt garanderen. Dat ze door met ons samen te werken aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doen, is een extra troef voor vele bedrijven. Het komt er op neer om je samenwerkingspartner goed te leren kennen en dan op basis van die behoeften programma’s en samenwerkingen te ontwikkelen, op maat van het bedrijf.”