C02Het project Less CO2, ontstaan uit een samenwerking tussen KU Leuven@Thomas More en Voka-Kamer van Koophandel Mechelen en met steun van het Fonds Duurzaam Afval- en Energiebeheer, komt op kruissnelheid. In vijf bedrijven loopt de stageperiode van studenten die de ecologische voetafdruk van de bedrijven in kaart brengen. Daarna stellen ze aanbevelingen op om die ecologische voetafdruk drastisch te beperken. De bedrijven die aan het project meewerken zijn de stad Lier, Beyers Koffie uit Puurs, Willemen Groep uit Mechelen, dierenpark Planckendael uit Muizen en groentenveiling BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver.

Willemen Groep ging graag in op de uitdaging om deel te nemen aan Less CO2. “In het kader van ISO 14001 zijn we steeds op zoek naar verbeteringen. Deze samenwerking is voor alle betrokkenen een win-win situatie”, zegt Ann De Broeck, milieuverantwoordelijke bij Willemen Groep. “De studenten zullen het energieverbruik van de werven in kaart brengen, zodat we de energieverslinders daar kunnen opsporen en aanpakken.”

Tijdens hun stage werken de studenten (masters ingenieur en bachelors economie) aanbevelingen uit op het vlak van energie, mobiliteit, afval, groene aankoop en logistiek. Eind oktober wordt bij elk van de vijf bedrijven een nulmeting uitgevoerd en vanaf dan beginnen de bedrijven de voorgestelde maatregelen toe te passen. Na een jaar wordt de ecologische voetafdruk opnieuw gemeten en wordt nagegaan hoe de toestand geëvolueerd is. Een volgend team van studenten zet het project verder. Bedrijven die door de inspanningen in het kader van ‘Less CO2’ na vier jaar 20 procent minder koolstofdioxide uitstoten, ontvangen een award.

De bedenker van dit project is Voka-Kamer van Koophandel Mechelen. De organisatie wil op deze manier studenten de mogelijkheid bieden om hun opgedane theoretische kennis concreet toe te passen in de schoot van ondernemingen. Ze brengt studenten en bedrijven samen, levert de experten die de studenten bijsturen en is promotor en coördinator van het project dat wordt gesubsidieerd door de Koning Boudewijnstichting.

Voka-Kamer van Koophandel Mechelen hecht veel belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, waar duurzaamheid en het Less CO2-verhaal onlosmakelijk mee verbonden zijn. Daarom werd de MVO Academy voor KMO’s opgezet, waarin bedrijven praktijkgerichte vaardigheden kunnen opdoen. De eerste sessie van de Academy heeft plaats op 18 september.