Lekkers van Simar erkend als Vlaams streekproduct

haringVijf nieuwe Vlaamse traditionele producten mogen voortaan het Vlaams erkenningslabel Streekproduct.be van de Vlam dragen, en één van die vijf is de opgelegde zure haring van Simar nv in Sint-Amands. De sectorgroep Streekproducten van de Vlam keurde de erkenningsaanvragen voor de vijf lekkernijen goed. Het pallet van erkende Vlaamse streekproducten is zeer divers en de teller van het aantal producten staat intussen op 180. Toch zijn er nog steeds producten die nog niet op de lijst figureren en waarvoor een erkenningsaanvraag kan gebeuren.
Driemaal per jaar neemt de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten de erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten onder de loep en erkent een aantal nieuwe producten. De haring van Simar hoort bij de eerste lichting erkenningen van 2015.

De streek rond Mariekerke en Sint-Amands was ooit rijk aan visverwerkende bedrijfjes waar zowel gerookt als ingelegd werd. Deze traditie wordt nog jaarlijks gevierd met de Vis- en Folkloredagen.
De familie Van Hemelrijk-Maes startte haar bedrijf Simar in 1945 en nu staat de derde generatie aan het roer. Het bedrijf is nu gevestigd in een nieuwbouw in KMO-zone Hemelrijken.

De familierecepten bleven tot op vandaag behouden, met dit verschil dat de haring vroeger gepekeld werd aangevoerd en nu diepgevroren. Dit betekent dat de haringen op het bedrijf zelf eerst worden gepekeld. Daarna volgt het marineren in alcoholazijn. Het meest traditionele product van Simar zijn de hele haringen op graat, maar de filets zijn het meest gegeerd.