Over heel Vlaanderen hebben bijna 1.000 leerlingen deelgenomen aan de grootste schrijnwerkerswedstrijd van ons land: de Vlaamse Houtproef. Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers wil met deze wedstrijd een positief beeld van het vak creëren en de jongeren aanmoedigen om voor een carrière als schrijnwerker te kiezen, wat vandaag een knelpuntberoep is. In de provincie Antwerpen staken 293 leerling-schrijnwerkers, afkomstig uit 20 scholen waaronder het Sint-Janshof in Mechelen, de handen uit de mouwen.

Elke leerling moest in het kader van de Vlaamse Houtproef op één schooldag een werkstuk in massief hout maken. Hoe het werkstuk er precies moest uitzien, kregen de leerlingen de dag zelf te horen. “Dit jaar moesten ze een asymmetrisch tafeltje met verschillende houtverbindingen vervaardigen. Daarvoor was zowel handwerk als machinaal werk nodig, wat de jongeren tot het uiterste dreef”, zegt Dirk Van Kerckhove, directeur van Confederatie Bouw Afwerking. Op het einde van de dag werden alle resultaten grondig nagekeken en beoordeeld door een vakjury van ervaren schrijnwerkers. Tussen mei en juni worden de provinciale laureaten gehuldigd.

Het startschot van deze creatieve dag werd in het Sint-Janshof in Mechelen gegeven door burgemeester Bart Somers. “Aangezien schrijnwerker een knelpuntberoep is, moeten we deze jongeren aanmoedigen om te kiezen voor een carrière in dit vak. Wanneer er bij mij thuis een herstelling nodig is, dan vertrouw ik altijd op de deskundigheid van vakmannen. Het doet mij daarom plezier om te zien dat er nog zoveel jongeren voor deze stiel kiezen.”