DUFFEL/LONDERZEEL – Reynaers Aluminium uit Duffel en industriële bakkerij Lantmännen Unibake uit Londerzeel vervoegen de selecte club van Factories of the Future.

De Factories of the Future Awards worden uitgereikt door technologiefederatie Agoria Vlaanderen in samenwerking met Sirris, Fevia Vlaanderen, Fedustria, Centexbel en Flanders Food.

De vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst (naast Reynaers en Lantmännen ook Borit uit Geel en Dekeyzer-Ossaer uit Koekelare) hebben de voorbije vijf jaar meer dan 140 miljoen euro geïnvesteerd in infrastructuurvernieuwing, digitalisatie en automatisering. Hun tewerkstelling steeg met 25 %. “Dat is het bewijs dat robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid hoeven te gaan, wel integendeel”, zei Herman Derache, algemeen directeur van het technologiecentrum voor de technologische industrie Sirris en hoofd van het expertisecentrum Innovatie bij Agoria.

Reynaers Aluminium is een gevestigde waarde in de bouwwereld. Het familiebedrijf wordt geleid door ceo Martine Reynaers. Reynaers investeerde vorig jaar onder andere in een trainings- en technologiecentrum in Duffel en nam eind 2017 het Zwitserse bedrijf Forster Profilsysteme over van de groep Arbonia.

Reynaers is opgericht in 1965 en telt zo’n 1900 medewerkers in meer dan 40 landen. In België werken bijna 500 mensen voor Reynaers. De omzet bedraagt 415 miljoen euro.

Laureaat Lantmännen Unibake uit Londerzeel is de op een na grootste industriële bakkerij van Europa. Het bedrijf wordt vanuit Zweden geleid door Vlaming Werner Devinck. De fabriek brandde volledig uit in 2015, maar werd in een recordtempo opnieuw opgebouwd als futureproof productiebedrijf.