conferenceHet systeem van tijdelijke werkloosheid dat voor de productie en handel in de fruit-en groentesector in augustus en september van kracht was, wordt met twee maanden verlengd.

Dat hebben Boerenbond en Unizo bij de RVA kunnen bedingen. Via het systeem van tijdelijke werkloosheid wordt de arbeidsovereenkomst met de werknemer geschorst, maar niet ontbonden. De werknemer die tijdelijk werkloos is, krijgt van de RVA een dagvergoeding. De RVA aanvaardt de tijdelijke werkloosheid om economische redenen of vanwege tijdelijke overmacht.

“Het importverbod dat Rusland instelde, weegt zwaar op de telers en handelaars. De vaste kosten blijven, maar de inkomsten blijven achterwege. Het systeem van tijdelijke werkloosheid is niet de oplossing, maar het biedt wel soelaas”, aldus Unizo en Boerenbond. Binnenkort wordt bekend gemaakt hoeveel werkgevers gebruik maakten van deze maatregel.

België heeft een zeer open economie en is sterk afhankelijk van de export. De totale export bedraagt maar liefst 90% van het BBP. De export naar Rusland bedraagt 4 tot 5 miljard euro per jaar. Daarmee is Rusland de elfde exportbestemming van Vlaanderen.

Europa is nu dringend op zoek naar andere afzetmarkten en zou die eventueel gevonden hebben in Canada. Dat land wil Belgische exporteurs van appelen en peren sneller toegang verlenen tot de Canadese markt. Dat heeft eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht in de marge van de Canadees-Europese top in Ottawa vernomen van zijn Canadese gesprekspartners. Minister van Handel Ed Fast en zijn collega van Landbouw Gerry Ritz deden naar verluidt toezeggingen om de hinderpalen voor de import van Europese appelen en peren snel op te heffen.
De potentiële export naar Canada zou 100 miljoen euro per jaar waard zijn. Naast Poolse appeltelers zouden vooral Belgische perenexporteurs er hun voordeel mee kunnen doen. Zij dienden twee jaar geleden al de nodige aanvragen in. Die procedures zullen nu vervroegd afgerond worden.