lamboEen jury onder voorzitterschap van Christian Salez, CEO van het Mechels meubelbedrijf Bulo, heeft de award van KMO-laureaat 2014-2015 voor de provincie Antwerpen toegekend aan Lambo Laboratoria NV uit Wijnegem. De award is een initiatief van Unizo.

Er werd ook nog een tweede prijs in het leven geroepen voor een jonge KMO. De award voor Beloftevolle KMO 2014-2015 ging naar b-token uit Retie.

“De Beloftevolle KMO en KMO-Laureaat worden de komende twee jaar dé ambassadeurs van de provincie Antwerpen om het ondernemerschap verder te promoten en als inspiratie te dienen voor vele anderen. Ze dingen tevens mee naar de trofee voor de nationale KMO-Laureaat die wordt uitgereikt op 21 november”, zei juryvoorzitter Salez.

Kersvers KMO-Laureaat Lambo Laboratoria NV is een fabrikant van zachte gelatinecapsules voor pharma en voedingssupplementen. Het is een familiebedrijf dat 150 jaar geleden in Mortsel ontstond uit een apothekersfamilie. Ondertussen heeft het familiebedrijf zijn vijfde succesvolle generatiewissel achter de rug. Het bedrijf staat er en nam onlangs zijn intrek in een nieuwe bedrijfslocatie in Wijnegem, op zoek naar verdere gezonde groei en expansie.

Als groeiende KMO heeft Lambo Laboratoria het steeds een absolute noodzaak gevonden om buiten de landsgrenzen het kennen en kunnen te tonen. In Frankrijk heeft een structurele samenwerking met een partner de afgelopen vier jaar gezorgd voor een verdrievoudiging van de omzet. Het doel voor de eerstkomende jaren is om binnen Europa verder te groeien. Verder mikt Lambo Labo ook buiten de Europese Unie.  Zo is er ondertussen een belangrijke samenwerking ontstaan met een bedrijf in Libanon dat het Midden-Oosten voor zijn rekening neemt. Dit betekent dat Lambo Laboratoria zijn grenzen verlegt naar o.a. Libanon en Iran. Ook hier is het bedrijf enorm aan het groeien en neemt het deel aan diverse internationale beurzen. De registratie van hun producten in deze landen is nu na drie jaar voltooid en de bestellingen beginnen binnen te komen.

Lambo toonde zich uiteraard zeer tevreden met de award. “Wij willen naar voor treden als het levende bewijs van een familiale KMO met een 150-jarige traditie die er een gezond groeipad op nahoudt, misschien tegen de economische trend in.
Het ondernemerschap dat we elke dag weer moeten opbrengen samen met al onze medewerkers, sterkt ons in het geloof dat een kleine Vlaamse KMO ook een wereldspeler in zijn niche kan zijn.”

B-token, de nieuwe Beloftevolle KMO, produceert en verkoopt jetons van kunststof, metaal en hout  die gebruikt worden als unieke waardevervanger en drager van reclame, een boodschap… “b-token maakt van een banale jeton een innoverend product en exporteert naar meer dan 50 landen. Zij willen de wereld vertrouwd maken met de verschillende toepassingen en meerwaarde van het gebruik van muntjes, specifiek in de event-, ontspannings- en reclamewereld”, zegt het juryrapport. “Meeropbrengsten zetten zij vooral in op bijkomende investeringen. Hun doel is om naar 100 landen te exporteren. In samenwerking met FIT (Flanders Investment & Trade) wordt nu naar de Aziatische markt gekeken. Door deelname aan vakbeurzen in het buitenland krijgt b-token voeling met de markt, de concurrenten, productevoluties en potentiële partners.”

Het bedrijf uit Retie is trots op de voorbeeldfunctie van Beloftevolle KMO. “Omdat wij geloven dat b-token een voorbeeld kan zijn om andere KMO’s te tonen dat er nog plaats is voor productie en innovatie in Vlaanderen en dat de schrik om te exporteren onbestaand moet zijn.”