Liefhebbers van spullen uit de jaren 50 tot de jaren 90 kunnen op 11 maart hun hart ophalen bij verschillende kringwinkels uit de buurt. Die organiseren dan een Retrodag. De terugkeer in de tijd uit zich niet alleen in de aangeboden artikelen, maar ook in de activiteiten. De Kringwinkels Opnieuw & Co in Duffel en Lier, Spoor 2 in Bornem en Puurs, Zuiderkempen in Heist-op-den-Berg, en Ecoso in Mechelen, Niel, Rumst, Schelle, Willebroek en Londerzeel doen mee.

Kringwinkels over heel Vlaanderen zullen in het retrothema worden ondergedompeld. De winkelmedewerkers gaan met hun kleding terug in de tijd, de jukebox speelt aangepaste muziek en elke kringwinkel organiseert verschillende activiteiten. “In onze vestigingen bieden we verschillende hapjes en drankjes van vroeger aan. Verder zal je in Mechelen bijvoorbeeld retrofoto’s kunnen laten maken, in Niel kan je oude volksspelen beleven en in Rumst wordt een doedelzakspeler voorzien”, zegt Marie-Sofie Gyselen, communicatieverantwoordelijke van Kringwinkel Ecoso. Marleen Vos, directeur van KOMOSIE, de koepel van De Kringwinkels, verwacht overal een grote opkomst: “Bijna 4 op 10 Vlamingen kochten vorig jaar iets tweedehands. Zo’n 30 procent van hen deed dit voor de unieke stukken waar een verhaal achter schuilt en die nieuw niet meer te krijgen zijn. Er lijkt nog lang geen einde te komen aan de hele retrohype en wij surfen mee op dit succes.”

Bij de aankoop van enkele artikelen wordt niet alleen het milieu beter, maar ook de meer dan 5.300 medewerkers die in de Kringwinkels aan de slag zijn. “De Kringwinkel biedt zinvol werk aan mensen die het moeilijk hebben om een job te vinden op de arbeidsmarkt. Bovendien streven we geen winst na, maar investeren we onze opbrengsten in het behoud en de creatie van arbeidsplaatsen”, aldus Marleen Vos.