MECHELEN – Willemen heeft de bouw van de vernieuwde Koningin Elisabethzaal al even afgerond, maar het project kan de Mechelse bouwgroep nog wel een leuke extra opleveren. De nieuwe concertzaal werd namelijk genomineerd voor de RIBA International Prize, een internationale prijs voor architectuur.

Het Royal Institute of British Architects publiceerde een lijst van 62 projecten uit 28 verschillende landen die kans maken op de RIBA International Prize. De Elisabethzaal, ontworpen door Simpsonhaugh in samenwerking met Kirkegaard en Bureau Bouwtechniek, is de enige Belgische kanshebber.

“De RIBA International List 2018 werpt een licht over ’s werelds beste en meest impressionante architecturale projecten”, zegt RIBA-voorzitter Ben Derbyshire. “De geselecteerde projecten bewijzen dat goed ontworpen gebouwen een betekenisvolle impact kunnen hebben op gemeenschappen, waar in de wereld dan ook. Alle etaleren ze een visionaire en innovatieve visie.”

Verdict in november

Een professionele jury zal een aantal van de geselecteerde projecten bezoeken en vier finalisten kiezen. De winnaar wordt bekendgemaakt in november. De RIBA International Prize wordt dan voor de tweede keer uitgereikt. De eerste editie werd gewonnen door Grafton Architects met een verticale campus voor een Peruviaanse universiteit.

Willemen, Heijmans en Verstraete & Vanhecke stonden samen in voor de bouw van de nieuwe Koningin Elisabethzaal.