KMO’s kunnen energie besparen met iSave

energiebespareniSave wil KMO’s begeleiden die energie willen besparen met de hulp van een Esco. Esco betekent Energy Service Company, ofwel een bedrijf dat energiediensten levert. De Esco-firma voert een energieproject uit in uw bedrijf en financiert die investering eventueel ook zelf (of laat ze financieren door een bank). Door het project daalt uw energieverbruik en daardoor ook uw energiefactuur. De Esco garandeert de energiebesparing en met de vrijgekomen middelen kan u de Esco vergoeden. Na het project geniet u verder van een lagere energiefactuur. De afspraken tussen de verschillende partijen worden vastgelegd in een energieprestatiecontract, waarin ook wordt vastgelegd wat de te realiseren besparing zal zijn.

iSave is een initiatief van streekintercommunale Igemo, Factor4 en Unizo provincie Antwerpen en wordt gesteund door het Agentschap Ondernemen. Het project gaat in 2015 van start. In januari van volgend jaar worden een aantal informatiesessies georganiseerd voor KMO’s. Een gespecialiseerd studiebureau zal bij geïnteresseerde KMO’s een gratis haalbaarheidsstudie uitvoeren om te zien of een Esco-project mogelijk is. De KMO’s die effectief in aanmerking komen, worden verder begeleid. Bedrijven die niet in aanmerking komen, krijgen wel een aantal tips om energie te besparen.

Een samenwerking met een Esco is pas zinvol bij een aanzienlijk energieverbruik. Daarom richt het iSave-project zich voornamelijk tot KMO’s met een jaarlijkse energierekening tusen de 20.000 en 250.000 euro. Alle KMO’s uit de Igemo-regio kunnen in aanmerking komen. Dat zijn bedrijven uit de steden Mechelen en Lier en de gemeenten Berlaar, Bornem, Sint-Amands, Puurs, Willebroek, Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden, Putte en Duffel.