utopolisKinepolis heeft de afgelopen dagen een principeakkoord bereikt rond de overname van de Utopolis-groep (Utopia SA). Het akkoord is wel gesloten onder voorwaarden. Utopia SA bestaat uit 13 bioscopen gevestigd in 4 landen: het Groothertogdom Luxemburg (3), Nederland (5), België (4) en Frankrijk (1). Ook in Mechelen is er een Utopolis-bioscoop.  In 2014 ontving de Groep 3,4 miljoen bezoekers en realiseerde hiermee 41 miljoen euro omzet en 7,5 miljoen euro EBITDA.

“De beoogde overname van de Utopolis-groep past in de expansiestrategie van Kinepolis Group, die hiermee haar positie in Frankrijk en Nederland versterkt en met Luxemburg geografisch een nieuwe markt toevoegt aan haar portfolio”, aldus een persbericht van Kinepolis. Utopia SA exploiteert voornamelijk multiplex-bioscopen en bezit het vastgoed van meerdere van haar bioscoopcomplexen. Een aantal complexen wordt gehuurd van derden.

“In de komende periode zullen de betrokken partijen verder werken aan de invulling van de voorwaarden verbonden aan de beoogde overname, waaronder het afronden van een due diligence. Voor wat betreft de overname van de Belgische bioscoopcomplexen zal Kinepolis toestemming vragen aan de Belgische Mededingingsautoriteit”, aldus nog Kinepolis.

In het kader van haar expansiestrategie kondigde Kinepolis eerder dit jaar al de bouw aan van een bioscoopcomplex in Brétigny-sur-Orge. Eerder deze week werd ook de overname bekend gemaakt van de Franse bioscoop Mégaroyal in Bourgoin-Jailleu.