OBUOp 1 april ging de kilometerheffing voor vrachtwagens in voege, en dat ging niet zonder problemen. We vroegen transporteurs en logistieke dienstverleners uit de regio hoe het bij hen verliep.

Bryan Beutels, Sales Director van Distrilog Group uit Willebroek:

“Als bedrijf staan wij achter het invoeren van een kilometerheffing, wie gebruikt dient ook te betalen. De uitwerking is vandaag echter niet optimaal of gediversifieerd genoeg om het juiste effect te hebben. Verder hopen wij dat dit zal leiden naar een structurele oplossing voor de congestieproblematiek waarmee iedereen vandaag geconfronteerd wordt.”

“Deze heffing heeft voor onze klanten een grote impact op de logistieke kost, die uiteindelijk naar de consument verlegd zal worden. Wij, zowel Distrilog als de sector, zetten alles op alles om onze logistiek nog efficiënter te organiseren en zo het voordeel van onze centrale locatie binnen Europa niet te verzwakken.”

Distrilog is reeds in januari gestart met de installatie van zijn OBU’s. “Sinds de start hebben wij reeds ongeveer 20% opnieuw vervangen wegens defect. De afstemming met Sattelic was niet optimaal gezien de grote drukte en vraag naar de OBU’s. Een voorbeeld: een spoedbestelling op 10 maart werd gisteren pas geleverd. Alle informatie dient volledig manueel geregistreerd te worden op het online portaal. Dit vergde uiteraard wel een grote administratieve inspanning.”

Dachser Willebroek heeft geen problemen ondervonden met de OBU’s. General Manager Frans van Bedaf: “Er zijn geen problemen geweest omtrent het verkrijgen van de OBU’s voor onze nationale wagens. Al onze wagens zijn tijdig uitgerust met de benodigde OBU’s en dit is zonder enige problemen verlopen. Ook waren er geen problemen met het in werking stellen van de toestellen. Er zijn meerdere tests uitgevoerd om te checken of alles naar behoren werkte. Uit deze tests zijn geen problemen of foutmeldingen naar voren gekomen. Dit is een wettelijke regelgeving waar we mee te maken hebben en die voeren we zo goed als mogelijk uit.”

Wilt u als transporteur of logistiek dienstverlener uw mening kwijt over de OBU’s en de kilometerheffing? Stuur uw reactie naar redactie@madeinmechelen.be