KBC neemt gerenoveerd datacentergebouw in gebruik

KBCKBC neemt op vrijdag 15 april zijn volledig gerenoveerde datacentergebouw aan de Egide Walsschaertstraat in Mechelen in gebruik. Dat gebeurt in aanwezigheid van Geert Cromphout, Directeur Facilitair Beheer KBC, vertegenwoordigers van architectenbureau goedefroo+goedefroo, studiebureau Arcadis en Tine Gyssels, projectmanager bij KBC.

Deze ingrijpende renovatie startte in augustus 2014 en werd nu met tal van duurzame en energiebesparende technieken opgeleverd zodat  het gebouw vandaag al voldoet aan de 2020 NZEB-wetgeving (Nearly Zero Energy Building) ofwel BEN-norm, de verwachte norm voor nieuwbouw vanaf 2020.

Het datacenter is dankzij een centrale insnijding een modern gebouw met veel natuurlijke lichtinval. De keuze voor duurzaamheid komt tot uiting in een aantal specifieke ontwerpkeuzes volgens het principe Keep it Simple:

  • * Minimaal verbruiken van energie met doorgedreven isolatie van daken en gevels, beweegbare zonnewering aan de buitenkant van het gebouw, veel natuurlijk licht en LED-verlichting.
  • * Maximale productie van energie met zonnepanelen en recuperatie van warmte uit het datacenter.
  • * Minimaal gebruik van materialen door het behoud van de betonnen structuur en geen verlaagde plafonds. De gebruikte materialen zijn waar mogelijk milieuvriendelijk, geproduceerd met respect voor de natuur en maximaal recycleerbaar.
  • * Gemakkelijk onderhoud. De toegepaste materialen blijven op lange termijn beschikbaar met het oog op latere herstellingen en vervangingen.
  • * Adaptief comfort waarbij de binnentemperatuur de buitentemperatuur nauwer volgt, en waarbij de medewerkers de ramen overdag zelf kunnen openen.
  • * Maximaal comfort door natuurlijke nachtventilatie: opengaande ramen zorgen voor een natuurlijke tocht en een bijkomende afkoeling van het gebouw, zodat een veel kleinere airco-installatie volstaat. Een optimale luchtdichtheid (n50-waarde<= 1 vol/h) samen met een goede gevelopbouw zijn essentieel voor een minimale warmtebehoefte.

KBC wilde met deze renovatie een werkomgeving creëren waarin de medewerkers centraal staan. Daarbij wordt ingezet op ontmoeten en welzijn. Naast enkele klassieke vergaderzalen, werkeilanden en bureaus zijn er ook cosy corners voor meer informele vergaderingen. Variatie in werkplekomgevingen zorgt ervoor dat medewerkers de meest efficiënte werkplek kunnen kiezen volgens het soort werk dat ze verrichten. Deze inrichting sluit aan bij Het Nieuwe Werken in KBC: werken op afstand door gebruik te maken van collaboration tools, met aandacht voor milieuzorg, personeelstevredenheid en welzijn op het werk. Met Het Nieuwe Werken geeft KBC zijn medewerkers de mogelijkheid om privé en werk nog beter op elkaar af te stemmen.