© VLAM.

SINT-KATELIJNE-WAVER – Concept Gardens bvba, het Katelijnse bedrijf van tuinaannemers Nicky Daems en Bart Sysmans, heeft brons gewonnen in de categorie Jong Talent van de jaarlijkse wedstrijd De Vlaamse Tuinaannemer.

De wedstrijd De Vlaamse Tuinaannemer wil de meerwaarde die een tuinaannemer kan leveren in de kijker zetten. Er worden telkens drie projecten bekroond in de categorieën kleine, middelgrote en grote tuinen. Er zijn ook prijzen voor Jong Talent, een categorie Groen Kleurt en een publieksprijs.

Bij het jong talent was er een bronzen medaille voor Concept Gardens uit Sint-Katelijne-Waver. Dit jonge bedrijf kreeg de opdracht een zo sober mogelijke open tuin aan te leggen met achterin een natuurlijke zwemvijver. Voor de kinderen vroegen de opdrachtgevers aan tuinaannemer Nicky Daems om ook een groot grasveld en een brede oprit te integreren zodat de kids naar hartenlust zouden kunnen voetballen en skateboarden.

Onderhoudsvriendelijk

Het werd een tuin met onderhoudsvriendelijke beplanting die via een halfhoge taxushaag aansluiting vindt tegen de voorgevel. Vier vormgesnoeide beuken op stam overkoepelen de ondergroei. Een modern kunstwerk voegt dynamiek toe aan het geheel.

Opzij kozen de eigenaars voor bestrating uit onderhoudsvriendelijk en robuust polybeton, dat ook bestand is tegen kindercapriolen. Het solide grondplan in de achtertuin wordt haast ritmisch onderbroken door stroken siergrind en plantvakken met siergrassen. Centraal in de achtertuin legde Nicky Daems een lichtjes verhoogd grasperk aan, omgeven door grindstroken, leibomen en hagen. Achterin de tuin kwam de gewenste ruime zwemvijver, omkaderd door een hoge tuinwand en terras in padoek. In de wand zijn een tuindouche en een voetenkraantje verwerkt. Er is ook nog een beschut tweede zonneterras.

Het juryoordeel: ondanks het zeer sobere karakter heeft deze tuin alles om de eigenaars het hele jaar op hun wenken te bedienen.