Sint-Katelijne-Waver behoort als enige gemeente uit de provincie Antwerpen tot de kopgroep Vlaamse gemeenten met de beste arbeidsmarktcijfers. Dat blijkt uit een analyse van het Steunpunt Werk. Op basis van acht arbeidsindicatoren werd elke Vlaamse gemeente onderverdeeld in vijf groepen.

Schepen van Lokale Economie Tom Ongena merkt duidelijk dat Sint-Katelijne-Waver een zekere dynamiek en aantrekkingskracht heeft. “We hebben een zeer interessante ligging, die we ook uitspelen. Je merkt dat niet alleen aan nieuwe bedrijven, maar ook aan mensen die hier strategisch komen wonen tussen Antwerpen en Brussel.”

In totaal zitten 76 gemeenten in de kopgroep met de beste arbeidsmarktprestaties. Naast Sint-Katelijne-Waver zijn dat er 67 uit West- en Oost-Vlaanderen. Het gaat hierbij bijna uitsluitend over kleinere steden en gemeenten. Deze gemeenten hebben een gemiddelde werkzaamheidsgraad van 77,9 procent (74,8 procent voor vrouwen) en een jeugdwerkloosheid van 11,9 procent. In vergelijking met tien jaar geleden wisten zij hun werkzaamheidsgraden nog verder op te krikken.

Puurs, Rumst en Bonheiden zitten in het achtervolgende peloton. Heist-op-den-Berg behoort tot de ruime middenmoot, terwijl Lier en Mechelen middenmoters zijn met een beperkte vooruitgang. De slechtste groep bevat geen gemeenten uit onze regio, maar wel centrumsteden Turnhout en Antwerpen.