BONHEIDEN – Kempens Landschap en het gemeentebestuur van Bonheiden zijn op zoek naar een partner voor een nieuwe bestemming van Kasteel Zellaer. Daar kan bijvoorbeeld een horecazaak komen. Kandidaten kunnen tot 18 februari een dossier indienen.

Het romantische Kasteel Zellaer, gebouwd in 1885, oogt als een middeleeuws kasteel met zijn ringgracht, ophaalbrug, torens en kantelen, maar heeft nooit gediend als verdedigingsbouwwerk. Het werd gebouwd als idyllische woonplaats door Gustave de Vrière en Maria Neefs.

Het kasteel en het bijhorende koetshuis, beide beschermde monumenten, liggen in een groendomein van 18,5 hectare met parkbos, indrukwekkende dreven, open ruimte en waterpartijen. Het domein heeft een interessante ligging: langs de langste fietsstraat van Europa, dicht bij de rand van Mechelen en vlakbij de R6 die een snelle verbinding naar de E19 verzekert.

Het domein werd sinds de jaren ’60 door eigenaar Foyer de Charité gebruikt als bezinningscentrum. Die werking werd begin 2016 stopgezet, en de Foyer ging op zoek naar een geschikte partner om het domein te bewaren en open te stellen. Kempens Landschap en de gemeente Bonheiden nemen deze uitdaging samen aan.

Opengesteld

Het groendomein zal in de lente van 2018 worden opengesteld. Er wordt gewerkt aan een geïntegreerd beheerplan voor het domein zodat de natuurwaarden, erfgoedwaarden en recreatieve mogelijkheden optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd.

Voor de herbestemming van de gebouwen wordt nu gezocht naar één of meerdere nieuwe passende functies voor zowel het kasteel als het koetshuis, en private partners om deze nieuwe functies te verwezenlijken. Het type van herbestemming staat nog volledig open, maar het moet gebeuren met respect voor de beschermde gebouwen en de omgeving, en een vorm van gemeenschapsgebruik en toegankelijkheid voor het publiek moet worden gegarandeerd.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie verkrijgen bij Kempens Landschap, en tot 18 februari 2018 een dossier indienen.