HIBJuwelenontwerpster Karin Carmeliet uit Reet kreeg het Unizo-label Handmade in Belgium uit handen van Bert Serneels van Unizo Provincie Antwerpen en in aanwezigheid van Tom Haepers en Raf Dekeersmaeker van Unizo Rumst. Met dit authenticiteitslabel bekroont Unizo sinds april 2013 ondernemers die met hun ambachtelijk vakwerk een uniek product creëren.  “Het HIB-label wordt toegekend aan kleinschalige ondernemingen met maximum twintig medewerkers”, zegt Bert Serneels. “Hun producten moeten het vakmanschap van de vakman/zaakvoerder uitstralen en dat is zeker het geval met de juwelen van Karin Carmeliet. Wij willen met het HIB-label het Belgisch vakmanschap in de kijker zetten, als tegengewicht voor de goedkope import.”

Karin Carmeliet ontwerpt en vervaardigt juwelen uit edele metalen en edelstenen. Ze voert het hele proces, vanaf ontwerp tot eindproduct, met de hand in haar eigen atelier uit. Klanten weten dus dat ze met een juweel van Karin een zuiver Belgisch, handgemaakt product kopen.

“Ik heb een eigen collectie waarvoor ik vooral goud en parels gebruik, maar ik werk ook op bestelling”, zegt de juwelenontwerpster die heel blij is met het HIB-label. “Als ik een persoonlijk juweel ontwerp, komen de mensen bij mij thuis om dat te bespreken. Ik weet graag voor wie ik ontwerp; het juweel moet bij de opdrachtgever passen. Soms wordt het heel persoonlijk. Ik heb bijvoorbeeld al juwelen gemaakt waarin de as van een dierbare werd opgeborgen.”