Jongeren hebben geen interesse in knelpuntberoep op BIAM

onderhoudstechnicusMeer dan 500 laatstejaarsleerlingen van het secundair onderwijs uit de Mechelse regio namen dinsdagavond bij Thomas More Mechelen deel aan de twaalfde Beroepen Informatie Avond Mechelen (BIAM), georganiseerd door Voka – Kamer van Koophandel Mechelen, Rotary Opsinjoor en Junior Chamber International (JCI). De jongeren toonden opvallend genoeg geen interesse voor de job van onderhoudstechnicus. Vorige week maakte de VDAB nochtans bekend dat de job op nummer één staat in de lijst van knelpuntberoepen.

In kleine groepjes konden de jongeren tijdens deze BIAM in contact komen met professionals die het beroep uitoefenen waar zij interesse in hebben. Vertegenwoordigers van een 75-tal beroepen legden in verschillende klaslokalen gedurende tweemaal een half uur uit wat hun job en de bijhorende opleiding precies inhouden.

De aanwezige jongeren hadden dus geen interesse voor de job van onderhoudstechnicus, het knelpuntberoep bij uitstek. Vlaamse bedrijven hebben vorig jaar liefst 6.624 vacatures geplaatst voor onderhoudstechnici die machines monteren, herstellen en onderhouden. Bijna vier op de tien van die vacatures zijn na drie maanden nog niet ingevuld. “We stelden echt vast dat er een mismatch is tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs”, zegt algemeen directeur Frédéric Achten van Voka-Kamer van Koophandel Mechelen. “Onze economie trekt opnieuw aan, waardoor ook zulke profielen nodig zijn, maar er is zeer weinig uitstroom uit het onderwijs. We kunnen niet met z’n allen IT- of onderzoeksjobs gaan doen. Jongeren moeten warm worden gemaakt voor technische jobs, want we zullen ze in de toekomst meer dan ooit nodig hebben.”

Naast onderhoudstechnicus was er ook geen interesse voor de jobs van landmeter en tuinarchitect. Populaire beroepen zijn dan weer criminoloog, politieagent en wetenschappelijk onderzoeker. Voor dat eerste beroep hebben zich zelfs een zestigtal geïnteresseerde leerlingen gemeld.