groenekringGroene Kring, de vereniging voor jonge land- en tuinbouwers, heeft op 28 mei een pop-upboerderij neergezet op de Grote Markt in Mechelen. Ruim 1.300 kinderen brachten een bezoek aan de boerderij en maakten zo kennis met de verschillende land- en tuinbouwsectoren. Ze kregen er ook dieren, planten en landbouwmachines te zien.

De hele dag werden scholen rondgeleid langs verschillende workshops en educatieve spelen. Jonge land- en tuinbouwers leerden hen de land- en tuinbouwsectoren kennen en achteraf kregen de kinderen een hoeve-ijsje en een rugzakje met aandenkens.

“Het is belangrijk dat kinderen weten dat land- en tuinbouwers de producenten zijn van het voedsel op hun bord”, zegt Sam Magnus, ondervoorzitter van de Groene Kring. “Voedsel mag immers niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Door als kind al kennis te maken met onze sectoren beseffen ze later, ook als consument, hoeveel arbeid en investeringen er bij de productie van voedsel komen kijken.”

Christel Covens, voorzitter van Groene Kring Antwerpen: “We willen de kinderen graag tonen met welke passie en kennis de land- en tuinbouwers in Vlaanderen dit voedsel produceren. Maar bovenal willen we dat ze samen met ons een leuke dag beleven.”

De pop-upboerderij project werd uitgevoerd in samenwerking met KLJ, de stad Mechelen, CERA, KBC, Aveve, provincie Antwerpen, de provinciale Landbouwkamer Antwerpen, PTS Mechelen, Bel’Orta, Boerenbond en Landelijke Gilden.

Greet Geypen, schepen van landbouw en jeugd in Mechelen: “Met dit evenement wordt de landbouwsector in een positief daglicht gesteld. Bovendien kunnen kinderen uit de stad zo spelenderwijs in contact komen met het boerderijleven.”