Joker wil komaf maken met de vele mythes die circuleren over het boeken van vliegtickets. De Mechelse reisorganisatie pleit voor meer transparantie in de luchtvaartindustrie. “Via oprechtopreis.be stellen we onze reisexpertise open voor alle reizigers om ze slimmer te laten reizen”, vertelt Luc Callewaert, algemeen directeur van Joker. Het online platform biedt tal van tips voor reizigers, met een sterke focus op de vliegtuigreizen.

“Een reis in orde brengen, is een tijdrovende bezigheid. Je moet met honderd-en-een zaken rekening houden. Het is ook geen exacte wetenschap, waar een hapklaar draaiboek voor bestaat. Je moet kijken wat het best bij je past en dan komt het er echt op neer op het juiste moment en de juiste plaats te boeken.”

Augustus wordt vroegboekmaand

Bij Joker merken ze de laatste jaren een sterke verschuiving naar alsmaar vroeger boeken. “In het verleden waren vooral de maanden januari en februari de drukste maanden om reizen te boeken”, zegt Callewaert. “Ondertussen zien we dat voor verre bestemmingen de aanvragen voor de zomervakantie van 2018 nu al binnenlopen.”

Heel wat reisorganisaties starten daarom in augustus reeds met vroegboekacties. “Dat komt omdat luchtvaartmaatschappijen dan promoties voeren voor het laagseizoen en je dan al tickets kan boeken voor het begin van de zomervakantie. Want hoe vroeger je je ticket boekt, zeker voor het hoogseizoen, hoe goedkoper.”

Er zijn ook zomerbestemmingen met een ideaal boekingsmoment. “Een gezinsvakantie in de zomer naar Canada boek je best ten laatste in november. Dan ben je zeker dat je nog een betaalbare vlucht hebt, en beschikt over de beste lodges, de leukste kampeerplaatsen, of een goede camper.” Hetzelfde geldt ook voor andere bestemmingen, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Voor Zuid-Afrika en Namibië begin je best al in september te plannen.

Offline versus online

De meeste mensen boeken hun tickets vaak zelf online. Zo trappen ze in de val van prijsvergelijkers, die instant willen aanzetten tot kopen. Joker lijst enkele waardevolle tips op.

  • Ga na of alle kosten in de getoonde prijs zitten. Denk hierbij aan luchthaventaksen, administratie- en kredietkaartkosten, extra kosten voor bagage of om stoelen naast elkaar te kunnen boeken. En of het wel degelijk om een heen- en terugticket gaat.
  • Weet dat sommige tarieven gewoon niét online mógen staan. Het gaat dan om speciale goedkopere tarieven voor wie tegelijk ook een hotel, huurwagen of reis boekt.
  • Surf met een anonieme browser.
  • Laat je niet opjagen door boodschappen zoals nog maar 3 plaatsen beschikbaar. Ze zijn zelden waar.

“Laat je niet alleen leiden door de goedkoopste prijs van een vliegticket ergens op het internet. Er zijn zoveel andere factoren die doorslaggevend kunnen zijn”, waarschuwt Luc Callewaert tot slot.

Joker, met hoofdzetel in Mechelen, is gespecialiseerd in avontuurlijke groepsreizen, voordelige vliegtuigtickets en individuele reizen. De reisorganisatie maakt sinds de oprichting in 1981 deel uit van het Joker ViaVia Netwerk, waar ook vzw Karavaan, Anders Reizen, de ViaVia Joker Reiscafés en de ViaVia Tourism Academy deel van uitmaken. Joker heeft 10 verkoopkantoren in Vlaanderen en Brussel en stelt een 75-tal mensen tewerk.