stadomtezoenenJessie Verlinden van het merceriekraam Jeskri is de winnares van de wedstrijd Het Schoonste Kraam van Mechelen. Ze krijgt naast de felbegeerde titel ook 500 gepersonaliseerde herbruikbare tassen met het opschrift Ik koop bij het Schoonste Kraam van Mechelen 2015, en een uithangbord Schoonste Kraam van Mechelen.

Het permanente karakter van Jessies werkwijze trok de voltallige jury over de streep. “Het idee dat iemand al zo lang bewust omspringt met duurzaamheid is op z’n minst lovenswaardig te noemen”, aldus schepen van Economie Wim Jorissen.

Jessie neemt immers al veertig jaar dezelfde maatregelen. 50% van haar cliënteel brengt zijn draagtasjes terug en bij 20 zakjes krijgen de klanten als beloning een doosje kopspelden. Daarnaast worden kleine artikelen zonder zakje verkocht, en de stoffen worden aan de meter gekocht en verkocht. Naast naaigerei en stoffen verkoopt Jessie ook spullen om bv. naaimachines te herstellen. Zo zorgt zij er mee voor dat er minder wordt weggegooid en meer wordt herbruikt. Kers op de taart is de led-verlichting in haar kraam.

Met de actie rond het Schoonste Kraam tracht de stad Mechelen de marktkramers aan te moedigen om zelf zo weinig mogelijk afval te produceren, en marktbezoekers te stimuleren om een eigen draagtas mee te brengen. “We moeten bij duurzaamheid niet alleen denken aan spectaculaire veranderingen, het is net de combinatie van alle initiatieven die cruciaal is”, zegt schepen van Leefmilieu en Duurzaamheid De Bie. “We zijn dan ook zeer tevreden dat campagnes als deze aanslaan en duurzame keuzes steeds vaker een evidentie worden.”