Jelle Dierickx neemt vanaf 1 februari de directeursrol van Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen op zich. Dat maakten voorzitter Marc De Geyter, Mechels burgemeester Bart Somers, schepen van Cultuur Björn Siffer en afscheidnemend directeur Veerle Declerck bekend. Zij geeft na vijftien jaar aan het hoofd van de organisatie de fakkel door aan de 39-jarige doctor in de musicologie.

Met een jarenlange ervaring als artistieke coördinator en adviseur bij verschillende binnen- en buitenlandse muziekorganisaties is Jelle Dierickx geen onbekende in de internationale muzieksector. Hij was actief bij Gent Festival van Vlaanderen, het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival, Concentus Moraviae en de Musikfestspiele Potsdam Sanssouci. In deze en andere contexten organiseerde hij meer dan twintig internationale festivals. In 2016 publiceerde hij tevens het boek Het Pluriversum van Lucien Goethals. Na een carrière van zeven jaar in Duitsland, keert hij terug naar Vlaanderen om deze nieuwe uitdaging in Mechelen aan te gaan. “Ik verheug me erop aan het muzikaal verhaal van Mechelen en de Kempen te kunnen meeschrijven”, zegt Dierickx.

Veerle Declerck neemt met pijn in het hart afscheid van een organisatie die ze zelf stevig op de kaart heeft gezet. “Ik ben ontzettend gelukkig met de keuze van de raad van bestuur voor mijn opvolging. Ik beschouw het als een eer dat een man met een dergelijk palmares zich in het verhaal van het Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen wil gooien.” Ze stelde 22 klassieke topfestivals in Mechelen en de Kempen samen, de laatste jaren gekend onder Mechelen hoort Stemmen en Musica Divina. Voorzitter Marc de Geyter: “Wij pinken een traan weg omdat we haar moeten loslaten, maar kijken ook enthousiast uit naar het nieuwe parcours dat Jelle Dierickx uitstippelt.”