Japans topbedrijf bouwt Europese hoofdzetel in Mechelen

nipro1Het Mechels schepencollege zet het licht op groen voor de komst van een internationaal topbedrijf uit de pharmasector naar Mechelen. Het nieuwbouwproject van Nipro dat na de zomer oprijst langs de E19 op industriezone Noord zorgt ook voor 100 nieuwe jobs in Mechelen.

Het gaat om Nipro Europe, dochter van Nipro Corporation, een beursgenoteerd bedrijf met zetel in het Japanse Osaka, met een omzet van 3 miljard euro en 24.000 medewerkers. Het bedrijf specialiseerde zich in de productie en verkoop van medische en farmaceutische producten.

In Mechelen start het bedrijf met de bouw van het Europees hoofdkwartier. Naast het Europese hoofdkantoor komt er een apart gebouw voor onderzoek en opleidingen dat IMEP (Institute for Medical Practice) wordt genoemd.

De Mechelse vestiging wordt het eerste en voorlopig enige IMEP centrum buiten Japan. Dit wijst op het belang dat Nipro Corporation hecht aan Nipro Europe en het vertrouwen dat ze geeft aan het management om verder te bouwen aan een succesvolle toekomst vanuit Mechelen.

“Dit bedrijf is  uniek in zijn soort. Mechelen heeft in de biomedische sector al een aantal topbedrijven. Met Nipro komt daar een Europees unicum en een mondiale referentie bij.  Vanaf 2017 zullen Mechelen en pharma meer dan ooit in één adem worden genoemd”, zegt burgemeester Bart Somers.

Voor de Europese poot van Nipro was Mechelen in concurrentie met Europese reuzen als Milaan en Hamburg. “Onze concurrenten waren steden van een andere categorie dan Mechelen.  Internationaal ligt Mechelen natuurlijk in het verlengde van Brussel. Het is duidelijk dat deze triple A-locatie opnieuw in ons voordeel heeft gespeeld”, beseft Bart Somers.

Ook in vastgoedtermen is de bouwvergunning voor Nipro een van de belangrijkste deals van het jaar. “We hebben hier de voorbije maanden dan ook een intensief voortraject gelopen met het bedrijf en Group Bouwen, de Lierse vastgoedontwikkelaar die het project zal realiseren. Het gaat om een project van liefst 7.000m² met kantoren, labo’s, ateliers, educatieve ruimten, ruimtes voor R & D en opslagruimtes.”

Het nieuwbouwproject krijgt een natuurstenen gevelbekleding in een lichte kleur. “Zeker op zichtlocaties legt Mechelen de lat voor de beeldkwaliteit hoog. Projecten als deze zijn immers bepalend voor het imago van onze stad”, zegt burgemeester Somers.

“Ook qua tewerkstelling en economische return is dit een belangrijk project. Met Nipro komen er in Mechelen 100 nieuwe jobs bij. Ook in tijden van economische voorzichtigheid blijft Mechelen belangrijke investeringen aantrekken.”

Eind 2017 moet Nipro Mechelen operationeel zijn.