janscheirsHuidig voorzitter van Voka-Kamer van Koophandel Mechelen John Alpaerts kondigde het twee weken geleden al aan tijdens de uitreiking van de Voka-Awards in Utopolis: Jan Scheirs is zijn opvolger. Dat werd ook bevestigd door de bijzondere algemene vergadering van Voka-KvK Mechelen.

Als gedelegeerd bestuurder van het Lierse communicatiebedrijf Cobretti loste John Alpaerts in het voorjaar van 2011 Johan Willemen af als voorzitter van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen. Tot dan was hij twaalf jaar lang voorzitter van het Lokale Ondernemersnetwerk Neteland.

De voorbije vier jaren wist John Alpaerts niet alleen het werk van zijn voorgangers te consolideren. Hij slaagde er ook in om de Mechelse Kamerwerking nog verder uit te bouwen. Dat gebeurde onder meer door kleinere bedrijven te overtuigen van de kracht van een werkgeversorganisatie en het nut van haar werking. Zo kon Voka – Kamer van Koophandel Mechelen haar wortels nog steviger in het ondernemerslandschap van het arrondissement Mechelen verankeren.

“Zeker in woelige tijden op zowel politiek als socio-economisch vlak is het voor ondernemers belangrijk om je in debatten over uiteenlopende zaken krachtdadig verdedigd te zien”, aldus John Alpaerts. “Die taak neemt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen op de verschillende niveaus meer dan ter harte.”

“Ik voel stilaan de behoefte om zelf plaats vrij te maken voor de toekomst”, zegt John Alpaerts. “Nog een half jaar sta ik aan het hoofd van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen om in het voorjaar de fakkel door te geven aan de nieuwe generatie. Met een sterke lokale ondernemingsdrift, ondersteund door onze lokale afdelingen en het vernieuwde Jong Voka Mechelen, moeten deze wijzigingen ervoor zorgen dat we klaar zijn voor de toekomst.” De nieuwe voorzitter begint niet met een wit blad. De voorbije maanden zijn de fundamenten voor de komende jaren neergeschreven in een strategisch plan 2015-2020.

Voor toekomstig voorzitter Jan Scheirs, CEO van VSE Technologies dat gespecialiseerd is in technische lasoplossingen, dient zich een nieuwe uitdaging aan. Amper een half jaar geleden volgde hij Marc Van der Borght op als voorzitter van het Lokale Ondernemersnetwerk Zuiderkempen, de Kamerwerking voor Heist-op-den-Berg en Putte. Daarnaast zetelt hij ook al enige tijd in de raad van bestuur en de algemene vergadering van Voka – Vlaams Economisch verbond (VEV). “Voor Voka – Kamer van Koophandel Mechelen was 2015 een belangrijk scharnierjaar met de opmaak van het strategisch plan voor de komende jaren”, stelt Jan Scheirs. “Ik beschouw het als mijn taak mij hier vanaf 2016 volop achter te zetten, om het zowel voor onze ondernemers als het gehele arrondissement Mechelen beter te maken. We zijn een belangrijke regio in het midden van Vlaanderen. Daar moeten we resoluut op inzetten en aan blijven werken.”