ContainerpadHanswijkvaartAannemer Franki Construct, onderdeel van de Mechelse bouwgroep Willemen, begint op 9 november met de constructie van diepwanden voor het stationsproject Mechelen in Beweging op de Hanswijkvaart. Die diepwanden zijn nodig om de Tangenttunnel onder de Leuvense Vaart te graven en te verbinden met de toekomstige, ondergrondse stationsparking. Om dat veilig te laten verlopen, wordt voor zowel voetgangers als fietsers een containerpad aangelegd.

Diepwanden zijn betonnen constructies die meer dan 25m diep de grond ingaan, tot in de waterdichte kleilaag die zich daar bevindt. Het uitgraven en betonneren is een technisch hoogstandje dat heel wat vakkennis vereist, maar ook de inzet van zware machines en intensieve transporten. Omdat de werfzone op de Hanswijkvaart erg smal is en er op die plaats dagelijks duizenden voetgangers en fietsers passeren, heeft de veiligheidscoördinator van het stationsproject beslist om extra maatregelen te nemen. De meest opvallende is de plaatsing van doorloopcontainers. Over een lengte van 30m zullen op de Hanswijkvaart containertunnels gemaakt worden die voetgangers en fietsers verplicht zullen moeten nemen. Vanaf maandag 9 november worden ze in gebruik genomen. Als de werken volgens schema verlopen, zullen de containers omstreeks de kerstvakantie kunnen verdwijnen.

Voor de constructie van de diepwanden moeten duizenden kubieke meters grond worden uitgegraven en beton worden aangevoerd, samen met de wapeningskooien. Dat brengt druk werftransport met zich mee, op een plaats waar weinig manoeuvreerruimte is. De transportfirma’s krijgen daarom strikte richtlijnen opgelegd, die de veiligheid zo veel mogelijk moeten garanderen. Maar tegelijk wordt van de overige weggebruikers verwacht dat ze rekening houden met deze transporten en de aanwijzingen van de begeleiders nauwgezet opvolgen.

De werken voor de diepwanden worden uitgevoerd door Franki Construct in opdracht van de hoofdaannemer THV STAMechelen. Het beton voor deze fase van de werken wordt geleverd door Jacobs Beton uit Sint-Katelijne-Waver.