MECHELEN – Het Mechelse IT-bedrijf IXOR stelt zijn negentiende-eeuwse imposante herenhuis ter beschikking voor een kunstzinnige kerstbeurs. Dit is een unieke gelegenheid om het gerestaureerde interieur van het gebouw te bewonderen.

Kunst Kado heet de beurs waarvoor IXOR op 16 en 17 december zijn deuren openzet. Het jonge softwarebedrijf, gespecialiseerd in IT-diensten en producten rond Internet of Things, is gevestigd aan de Schuttersvest 75, op de hoek van het Kardinaal Mercierplein met zijn opvallende witte herenhuizen. Het kantoorgebouw van IXOR dateert uit de negentiende eeuw en werd grondig gerestaureerd.

Pol Spelmans, één van de exposerende kunstenaars op Kunstkado: “Door een toeval leerde ik Roel Verbeeck kennen, de drijvende kracht achter IXOR. Hij was er meteen voor gewonnen om de trappenhal en de mooie, grote benedenruimten van het gebouw te voorzien van kunst. Op die manier kon ik het gebruiken als een permanente tentoonstellingsruimte voor eigen werk. Bezichtigen kan op afspraak. Om nog meer mensen, zowel kunstenaars als bezoekers, te laten genieten van het uitzonderlijke decor, heb ik in het verleden enkele groepstentoonstellingen georganiseerd. Inmiddels zijn we toe aan de derde editie van Kunst Kado: een kerstmarkt met hoofdzakelijk kleinere en betaalbare kunstwerkjes en fantasiejuwelen.”

Toegankelijk

IXOR werkt met plezier mee aan het initiatief. “We zijn erg fan van Pol’s werk  en zijn houding tegenover kunst. Hij vindt dat kunst toegankelijk moet zijn voor iedereen en daar volgen we hem helemaal in. Toen hij ons voorstelde om de vaste expositieruimte voor zijn kunst te worden, hebben we geen seconde geaarzeld. We zijn erg fier op ons gebouw en we tonen het graag aan het publiek, maar omdat het gebouw als kantoorruimte wordt gebruikt, is het natuurlijk moeilijk om dat regelmatig te doen. Aan Initiatieven als deze werken we dus graag mee.”

Naast Pol Spelmans met schilderijen en grafiek exposeren op Kunst Kado ook nog Greet Luyten (fantasiejuwelen en assemblages) en Martine Reynaert (keramiek) en de expo wordt aangevuld met werken van andere kunstenaars en cadeaus van Oxfam Wereldwinkel.